Kontroversiellt ekonomi-tips

f30877ec795509a5aeeff9f1accf18f9

Här kommer ett smått kontroversiellt tips när det kommer till hemma-budget och ekonomi.

Innan vi började renovera om lägenheten satte jag mig ner och försökte tänka väldigt noga runt budget och pengar. Jag visste att det skulle bli ett bröllop att betala väldigt nära inpå renoveringen och att vi skulle spendera väldigt mycket pengar under de nästkommande två åren.

Mina tankebanor var att det måste finnas något sätt att ”få tillbaka” lite av allt vi kommer att spendera, så först letade jag mycket på cash-back sidor för att se om det var någonting som skulle passa, men mycket runt det var komplicerat och ganska tidskrävande (olika sidor ger cash-back på olika saker etc). Tillslut landade jag istället på kreditkort med poäng.

Vi beställde Virgin Atlantics paket med Amex och Visa och körde dubbla kort på ett konto. Eftersom vi har delad ekonomi så spelar det ingen roll om våra räkningar hamnar på samma konto och på så sätt samlar vi poäng i en och samma pott. Det funkar så att vi får dubbla poäng på allting vi köper på våra Amex och hälften så många om vi köper på våra Visan. Det gör att vi alltid kan betala med ett av de två korten, även om butiken eller företaget inte tar Amex.

Anledningen till att vi valde Virgin Atlantic är för att vi vill resa lite mer nu innan vi får barn, så det blir en extra spark i baken att boka biljetter och komma iväg. Men det finns massor med olika företag som gör liknande paket.

Vi betalar all mat, allting till bröllopet, allting till huset och alla utgifter som jag inte kan dra av på skatten på de här korten. Så det har blivit en hel del poäng för oss, vilket är hur kul som helst. Det tar givetvis lite längre om man inte har bröllop och renovering att betala för, men för er som står inför en eller ett par av livets största utgifter, så kan det här vara värt att tänka på.

Glöm inte – Ni måste betala av korten HELT OCH HÅLLET varje månad. Låt inte pengarna samla på sig ränta, för då är det bara kontraproduktivt för er budget.

Det är just det faktum att jag rekommenderar ett kreditkort som är det kontroversiella, för det är lätt att missbruka. Man vet oftast med sig om man är en person som kan hantera kreditkort eller inte. Jag personligen ser dem som ett lån över en månad och har aldrig missat att betala av dem helt i slutet av månaden. På så sätt använder jag kreditkortsföretaget istället för att de tjänar en massa pengar på mig.

Så nu vet ni hur vi kommer att ha råd att resa det här året.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0 kommentarer

  1. Jag tycker att det är ett bra tips, och sedan så kan en ju också välja vilken köpgräns en vill ha på kortet.

  2. Min man och jag har använt kreditkort på det där viset i 7 år nu. Fungerar väldigt bra.

    Vi tänker inte ens på det som ett lån för en månad däremot, vi tänker på det som att det bara är pengar som dras från vårat konto..men omvänt liksom! På så vis har vi aldrig hamnat i tanken där vi behandlar kreditkortet som ett lån och sen inte betalar det fullt ut i slutet av månaden 🙂

  3. Vilket bra tips! Jag håller med om att kreditkort är tricky att rekommendera då inte alla kan hantera det. Själv betalar jag i princip alltid av hela summan direkt, men har ibland valt att inte göra det. Som student med extrajobb och reslust har jag både oregelbundna inkomster och utgifter. Ibland har jag helt enkelt velat åka på den där superresan just då, vetat att pengarna kommer strax efter jul men att resan troligtvis bara går att göra på hösten. Ja, why not? Några hundralappar i ränta (glöm ej avdraget också!) är det värt då. Att ta riktiga lån från banken är en krånglig procedur och när det handlar om korta perioder (månader) och relativt låga summor (under 50k) gör inte räntesatsen någon stor skillnad i faktiska pengar. Men skulle definitivt inte rekommendera detta till alla!