Herre!

Från Anna

Får lite ont i magen av alla dina inlägg som handlar om vad ni vill ha i bröllopspresent.. Superdyra saker, och så detta inlägg med ”lite billigare” om man inte vill lägga ”så mycket pengar”. För mig är 300 kronor ganska mycket, om man dessutom skall lägga till en resa på det.

Jag hade varit så glad bara folk dök upp, hade inte krävt en massa dyra presenter är inte direkt IKEA-stuk på grejerna ni (du) önskar.

Hej Anna!

Det är så mycket runt den här frågan att jag knappt vet vart jag ska börja.

Enligt etikett har man en bröllopslista, oavsett vart man gifter sig. Detta är för att gästerna som vill köpa någonting ska veta vad brudparet önskar sig och så att de inte står där med 10 brödrostar i slutändan. För oss är det ännu viktigare eftersom vi absolut inte kommer att kunna ta med oss bröllopspresenter på vår resa upp genom Zimbabwe, så när man har en lista hos en butik så skickas presenterna hem till brudparet efter bröllopet, väldigt smidigt.

Så vem köper en present om man som vi har bröllopet i ett annat land än det vi personligen bor i? Vissa av er verkar glömma att detta inte är ett ”destination wedding” för alla, vi gifter oss i Garths hemland. I så fall hade även Sverige varit ett ”destination wedding” för oss…

Så de vår bröllopslista i huvudsak är där för är:

1. Nära vänner och familj som inte kan komma, men ändå vill ge en gåva. Min morbror/gudfar kan inte komma, så han undrade om vår gift list, som ett exempel.
2.  Alla de som faktiskt bor i landet vi gifter oss i, dvs 1/3 av vårt bröllop….
3. De som kommer och ser det som en fantastisk semester som vi har lagt ner våra själar i för att organisera och vill ge någonting som tack och lycka till. Det vill säga de som har råd och vill, det finns verkligen inget tvång.

Jag gick på Bailees bröllop i Sydafrika (hennes födelseland för övrigt..) för några år sedan, jag gav henne en bröllopsgåva trots att jag reste. Hon är en av mina närmaste vänner, så det var vad jag ville göra. Men jag vet även gäster som inte gav en gåva och det var inte så att hon dömde dem för det. Om jag minns rätt så spenderade jag kanske £30 på deras bröllopsgåva och jag var väldigt glad för deras gift-list för nu fick det någonting som de verkligen vill ha. Det var mer symboliskt än någonting annat.

Jag tror även att vi har en hyfsat bra koll på våra gäster och vår giftlist är noggrant vald för alla olika budgetar OM man vill ge någonting.

Vi kommer att spendera en hutlös summa på det här bröllopet och vet ni vad, det mesta är inte ens till själva dagen utan för våra gästers resa… Enbart transporten inom Zimbabwe som vi bjuder på går på £3000. Vi får även ingen hjälp från våra föräldrar utan betalar för allting helt själva. Så med tanke på att vi precis har köpt och renoverat vår första lägenhet och lägger alla våra pengar på den här resan istället för att få iordning på vårt hem, så kommer varenda liten gåva att hjälpa oss att få ordning på vårt hem snabbare. Så OM Någon vill ge oss en gåva så vill vi helst att det är något för vårt hem. Men det är en parantes, för vi förväntar oss verkligen ingeting mer än våra vänner och familjs sällskap och de vet de.

Anledningen till att jag visar upp vad vi önskar oss är för att jag vet att  många av mina läsare är inrednings-intresserade och inte en enda sak på den här listan är någonting som jag inte kommer att köpa så småningom oavsett. Jag tror helt enkelt att det är kul att se, då det blir som ett helt vanligt ”wantie” inlägg. Men jag kan sluta lägga upp de här inläggen om ni vill?

Sen att du Anna får ont i magen gör mig lite orolig för dig, för om du själv inte är inbjuden så brukar det inte finnas skäl att oroa sig? Och att vi inte köper Ikea är just för att vi vill att våra bröllopsgåvor ska räknas och vara med oss resten av våra liv, tyvärr är Ikea grejer inte så tåliga. Så jag önskar mig mycket hellre någonting från ett kvalitetsmärke som vi kan ta fram och ha som minne än något slit och släng. Det skulle vara väldigt illa om vi önskade oss saker bara för att önska, snacka om dålig respekt för våra gästers pengar. Istället har vi en noga avvägd och utvald lista som finns där om gästen vill.

Vi känner våra gäster, vi pressar ingen att köpa någonting, vår gift list ligger som en länk på vår bröllopshemsida för de som letar, men annars är den inte nämnd förutom här på bloggen. Och det är för mina läsares skull, inte gästerna. 90% av våra gäster är inte svenskar och läser inte min blogg.

Jag förstår verkligen inte varför vissa av er har problem med det här, väldigt underligt. Speciellt eftersom ni själva antagligen kommer att få frågan om ni har en giftlist den dagen ni gifter er… Den finns helt enkelt där i första hand för era gäster, inte för er själva.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0 kommentarer

 1. Förstår inte varför folk är så uppjagade över detta, tycker att ni gör helt rätt! 🙂

 2. Men vilken tråkig kommentar…

  Personligen älskar jag dina inlägg med allt som handlar om bröllopsplaneringen. Inte förrän den dagen man själv gifter sig man kan nog förstå hur mycket, tid, engagemang och pengar som spenderas på en sådan dag. Det är en självklarhet att ha en lista tycker jag personligen. Jag har inte varit på något bröllop där det inte funnits en önskelista och sen tycker jag som gäst att det är extra kul att få köpa något som man vet faller brudparet i smaken.

 3. "Enligt etikett har man en bröllopslista, oavsett vart man gifter sig." – nja, jag tror det beror på vilka kretsar man umgås i. Jag har alltid sett som en tradition från engelskspråkiga länder. Inget av de tre bröllop jag varit på hittills har haft en bröllopslista, och absolut inte sådan att man "bokat" saker i olika affärer. Ett önskade sig att man betalade kuvertavgift till festen istället för presenter och de två andra önskade sig en valfri summa i bidrag till fest eller bröllopsresan.
  Inte menat som kritik, ni följer era traditioner med ert bröllop, men bara för att förtydliga att för fler än mig är detta nog ett annorlunda sätt att göra på.

  1. Och för att förtydliga – att jag trott att det var en engelskspråkig tradition att ha bokat saker i specifika affärer beror på att jag bara någonsin hört talas om det på TV. Trodde inte ens det gick att göra i Sverige.

  2. Fast jag har varit på flera svenska bröllop och alla har haft en bröllopslista.

  3. Emilia>>> Och alltså verkar det vara olika beroende på umgängeskrets/lokala traditioner

 4. Förstår inte heller hur man kan bli upprörd över det.. det är ju sed att de som vill ger bröllopsparet en present när de gifter sig.. det kanske är för att de flesta brukar be om pengar och inte specifika saker? Jag håller med dig iaf och ser inget konstigt med det, precis som du säger är det ju mycket roligare att ge (och få) saker som man vet kommer betyda något och faktiskt användas och inte bara användas 1 gång och sedan stå i ett skåp..

 5. Bra svar, tråkigt att behöva försvara hur ni gör med ert bröllop när du delar med dig så mycket som du ändå gör. Det är ju ändå en privat tillställning och du kunde lika gärna skippa att dela med dig om hur ni gör med bröllopet.

  Många svenskar verkar ha svårt för idén med bröllopsgåvor om sättet inte passar in i mallen som de är vana vid… Tycker att man ska komma ihåg att det är olika i olika länder samt i olika kretsar innan man börjar ifrågasätta och/eller kritisera.

 6. Caroline

  Stackers Anna med sitt magont! Finns kanske viktigare saker att fa ont I magen over. Att tycka 300 kr ar mycket skulle ge mig ont I magen…

 7. Jade Ashleigh

  So sorry you've had to defend yourself 🙁 esp when it's in relation to something as exciting as a wedding!! It's really fun to see what you guys would like for your home! Plus it's tradtional to give wedding gifts anyhow … Xx

 8. Tycker inte ni gör något konstigt alls, har mycket svårt att förstå kritiken. Var på ett bröllop där brudparet endast önskade sig pengar. DET kändes olustigt.

  1. Samtliga svenska bröllop jag varit på har brudparet enbart önskat sig pengar och jag håller med Hanna; det om något känns märkligt. Jag menar, jag köper mycket hellre en present för brudparet att minnas än ge dem, som vuxna människor, pengar. Med det sagt tycker jag ändå det är upp till varje brudpar att göra som de själva vill, så att någon som inte har med saken att göra, som Anna, ska ha åsikter kring det känns ju superkonstigt, Även om jag förstår varför du Tess vill förklara dig så hoppas jag att detta inte bekommer dig mer än så. 🙂 Hoppas att ni får en fantastisk bröllopsupplevelse! Kram

 9. Bra skrivet, men synd att du måste försvara dig! Jag tycker det är helt naturligt att man har en önskelista till bröllopet, antingen om önskelistan består av "gärna donation till bröllopsresan" eller saker och ting. Dessutom älskade jag att ni har med donationer till Unicef och liknande på er lista, cred för det!

  Tycker inte att du ska sluta med sådana här inlägg, gillar man det inte kan man ju bara trycka på det lilla x-et uppe i hörnet på skärmen så slipper man läsa…

 10. Bra skrivet. Jag tror att det sticker i ogonen hos vissa att lasa om era harliga brollopsplaner och darfor soker dom fel. En onskelista ar ingen bestallningslista och det ar nagot som funnits pa alla brollop jag varit, bade i Sverige och utomlands. Det ar toppen att veta vad paret onskar sig.

 11. Varfor ens ha energin att skriva en san dum kommentar. Alla brollop jag varit pa har haft en gift list. Vissa fran ett specifikt varuhus. Har varit pa ett brollop i Sverige och de hade en onskelista… Hur normalt som helst.

  1. Alltså förlåt, men vadå energin? 🙂 det tog ingen energi att skriva sådär, och vart i hela fridens värld är det en "dum" kommentar? Jag skrev att 300 var mycket för mig, och folk blir helt tokiga. Hade jag haft en vän som önskade sådär dyra saker hade jag känt mig tvungen att köpa något, vem vill verka snål? Personligen hade jag aldrig i mitt liv, vilket jag skrev, radat upp ett dyrt föremål efter ett annat som jag vill ha. Materialistiska, äckliga värld 🙂 nöjer ni er inte med att umgås med folk ni älskar? Handlar inte bröllop om att få binda sig till den man vill vara med resten av livet? Nä, denna present-hets är inget för mig, och jag tycker inte ni ska bete er så snorkigt för det.

   OCH DU SOM SKREV ATT jag ska börja jobba, få bättre ekonomi så att jag kan köpa presenter till mina vänner, alltså?? Är fan inte därför man jobbar och tjänar pengar (blir riktigt upprörd av din äckliga kommentar), det är den SISTA anledningen till att tjäna pengar. Är det ditt mål i livet, att köpa presenter? Du är tragisk.

 12. Hej,

  kan inte förstå varför folk jagar upp sig. Men som någon skrev, om man tycker 300kr är för mycket har man kanske inte så stor ekonomi. Vilket säkerligen är jobbigt för Anna. Men för vi som har ekonomi att resa, gifta oss precis som vi drömmer om, – gå på våra vänners bröllop (ja, ALLA bröllop jag varit på – cirka 20 stycken har haft lista och detta är svenska bröllop) så är det en självklarhet att man vill ge det som paret önskar sig. Om Anna visste vad det kostar att ha ett bröllop så skulle hon kanske veta att man får en gratis fest, gratis mat och dryck. Jag anser inte att det är en betalning i sig att ge gåvor, men för mig handlar det om att visa uppskattning, lycka till och bereda mina vänner på deras hem och framtid, helst med något fint på matsalsbordet från mig som kan påminna om den fantastiska fest och dag som de BJÖD mig på!

  Så otroligt svenskt att skriva en sådan kommentar. Hon bör istället lägga energi på att jobba, förvalta och få bättre ekonomi så att hon också har råd att köpa present till sina vänner. Någon man som bröllopspar blir otroligt glad över!

  1. Kan inte säga annat än att du verkar vara en hemsk människa, med hemska värderingar 🙂 och jag hoppas att jag aldrig någonsin behöver träffa någon som du i mitt liv, usch.

 13. Jag tror att de tråkiga kommentarerna som poppar upp här och där kring dina bröllopsinlägg grundar sig i avundsjuka, tyvärr. Bröllopslista/ett bidrag till bröllopsresan/kuvertavgift etc tycker jag är jättebra alternativ när man gifter sig. Alla gör som de vill och jag tycker personligen att ert bröllop låter helt fantastiskt, vilken resa era gäster får följa med på! 🙂 Och det är inte alla som skulle inkludera ett bidrag till välgörenhetsorganisationer på sin lista, så heja! Fortsätt blogga om bröllopet och resan så mycket du vill, det är jättekul att läsa!

 14. Viktoria L

  Men snarkidoodledo! Jaha! Så DU har inte råd med mer än 300 kr att lägga på dina nära? Jaha! Vad har det med Tess att göra?! Orka sitta bakom en datorskärm och projicera sin ångest på en främmande person som råkad skriva om SITT liv. Ingen dömer henne för att hon har en viss budget. Lika lite som att Tess förmodligen inte skulle döma en nära som säger att denne kommer köpa nåt annat då hen har nåt annat i åtanke. Om alla accepterar att alla inte har råd med vad som helst kan väl alla också acceptera att det finns dem som har råd? Jag tror att Tess känner sin familj och släkt tillräckligt väl för att veta att de sätter en budget som passar alla.

  Alltså alla sura människor utan självdistans; kom på någon metod för att kanalisera er uppdämda energi. Istället för att skriva saker direkt till en annan medmänniska för att ge utlopp för er egen låga självkänsla eller ångest så börja löpa, boxas, sy kläder, laga mat, dammsug. Vad som helst bara ni förbrukar denna svarta energi.

  Denna kommetar riktar sig till alla som emellanåt skriver passivagressiva inlägg eller mail till främmande personer.

  Alltså fy fanken, en dag kommer alla härliga bloggare sluta med denna underbara GRATIS underhållningen för att det finns vårdslösa egoister som ni!

  1. Du verkar ju mer än lovligt upprörd, så du om någon borde gå och boxas, löpa, eller vad du nu skrev 🙂 får man inte lov att säga vad man vill längre? Jag skrev att 300 kronor var mycket pengar, och för dig resulterade det i din långa kommentar, som du med all säkerhet lade ner väldans mycket mer tid på än vad jag gjorde när jag skrev min 🙂

 15. Jag tror att vi nått fram till en kollision mellan två ekonomiska (och i viss mån) sociala klasser. Jag som kommer från en helt annan social och ekonomisk klass än du Tess, tycker att det är fascinerande att läsa om hur mycket pengar och energi ni lägger på ert bröllop. Det är som att läsa en saga. Min man och jag lade totalt femtio tusen på vårt bröllop, och det tyckte vi var snuskigt mycket pengar. Det där med gift list slog oss inte ens att vi kunde ha, och om vi hade haft det hade våra vänner skrattat åt oss och gjort en hugh grant.
  Det jag tycker är tråkigt här är att kommentaren och ditt svar öppnar för en viss snobbism i kommentarsfältet som jag inte upplevt här förut. "Lilla gumman, ha ont i magen för 300 spänn? Ojdå vad lever du för liv…" Nuförtiden är 300 spänn en fis i rymden för mig. Men, det fanns en tid när det var min budget på mat för en vecka. Och då menar jag ALL mat: middagar, utefikor, fredagsöl… Med den utgångspunkten, samt att det finns sociala kulturer och klasser där en gift list mest är en filmreferens, ber jag om större ödmjukhet. Från alla håll. En gift list är säkert en superbra grej för en del, medan det är en utopi för andra. Kram!

  1. Jag håller med dig Hanna. Tror inte alls det handlar om att vara "typiskt svenskt" utan om mer klasser och vilken umgängeskrets man har.
   För övrigt tycker jag ni som skrivit kommentarer här och klankat ner på Anna är bland det vidrigaste jag sett i bloggvärlden. Sandra, din sista paragraf är så otroligt nedlåtande. Vilka är det egentligen som läser Tess blogg?!? Man kan ju tro att ni är fjortisar som försöker vara coola.
   Jag skulle ha råd att åka på Tess bröllop och ge henne en present från wish list men det betyder inte att jag sitter så högt på mina hästar att jag inte kan se vad Anna försöker säga.
   Tess: Jag förstår att du ser Annas kommentar som kritik och vill försvara dig men meningen om att du tycker det är underligt att hon tänker som hon gör är faktiskt väldigt nedlåtande. Alla har inte pengar och alla ber inte om presenter i bröllopspresent heller. Jag säger ABSOLUT INTE att ni gör fel, det är ert bröllop och det är bara kul att följa men jag förstår ändå vad Anna säger.
   För övrigt så rör de negativa kommentarerna bara just presentdelen, allt annat har du inte fått negativ kritik för så jag tycker det visar ändå att många uppskattar det du skriver.

   1. Tess M

    Hej Emma!

    Som ägare av den här bloggen så måste jag påpeka någonting. Det här är MIN blogg, oavsett vilken del av samhället jag kommer från så har jag verkligen inte aktivt gått in på Annas blogg och kritiserat henne för att inte ha en gift list. Hon och alla andra har gått in här hos mig. Jag kommer att leva mitt liv så som JAG vill det, inte för att göra Anna eller någon annan glad eller ledsen, bara för att göra MIG (och mina närmaste) lyckliga. Det här är trots allt inte ett öppet objektivt diskussionsforum, även om jag faktiskt tycker om när det blir lite diskussion och debatt. Detta är en blogg om mitt liv, mina val och mina tankar.
    Vi är alla olika och ni kan inte förvänta er att jag ska vara precis som alla andra, för det är omöjligt. Om någon mår dåligt av att läsa min blogg, läs inte. Det är faktiskt så enkelt. Live and let live.

    Sen håller jag med om att det inte handlar om att man inte har råd med si och så mycket. Det handlar mer om själva fenomenet runt en giftlist oavsett var man gifter sig, vilket umgänge man har etc. I vår umgängeskrets ger man gåvor, i andra kanske man inte gör det. Men det är verkligen upp till varje brudpar och inget är rätt eller fel. Jag skulle aldrig komma på tanken att kritisera någon som inte hade en gift list.

    Det som är fel är att som Anna aktivt kritisera den som inte väljer att göra som hon gör, det är det som jag tycker är underligt och onödigt. Vad hade hon att vinna på den kommentaren? Varför ska jag leva mitt liv efter hennes norm? Jätte konstigt tycker jag.

    Men i övrigt är jag glad över att det har blivit debatt och pratar runt det här, det är intressant att höra om olika kulturer, umgängesgrupper etc. Jag önskar bara att det fanns mer tolerans mellan alla här inne just nu, vi är olika, inget är rätt eller fel i det här.

    Kram

    Tess

  2. Bra skrivet Hanna.

  3. THIS. <3

   Sen tycker jag att Anna kan vara lite mer öppensinnad och inse att olika människor har olika förutsättningar och det ska liksom inte hållas emot dem. Jag har inteeeee råd med ett sånt bröllop, jag hade antagligen inte ens haft råd att komma som gäst. Men jag är ju inte missunnsam eller bitter för det. Tycker att det är roligt att läsa om även om det är väldigt långt från min verklighet. Go Tess 🙂

  4. Anna (ej samma som i inlägget)

   Tack Hanna för en vettig kommentar! Anna formulerade inte sin kommentar på bästa sätt, men man kan ändå förstå poängen! Och att man har "ont i magen" är även ett bildligt uttryck och att tolka det bokstavligt i detta fall är lite fånigt. Tycker inte du behöver försvara dig, Tess, alla gör vad de vill med sina pengar. Men jag hade gärna sett lite mer ödmjukhet nu när du ändå väljer att svara. Alla har inte samma förutsättningar.

   1. Tess M

    Hej Anna!
    Jag förstår inte vad jag och mitt bröllop har med andra Annas förutsättningar att göra? Du får jätte gärna förklara det lite närmare för mig, för jag ser det verkligen inte.
    Kram
    Tess

 16. Jag blev glad av att läsa Emma och Hannas inlägg. Jag måste faktiskt också få försvara stackars Anna här. Jag förstår definitivt hennes sida av det hela! Alla gör givetvis som de vill med sina bröllop, bröllopslista eller ej, men att kalla det etikett håller jag nog inte med om. Bröllop är ett dyrt kalas för paret men man ska som gäst inte behöva ha ångest och kanske till och med känna att man inte kan/vill komma för att man inte har pengar att köpa en gåva. Ingen här känner Anna och vet hur hennes ekonomi ser ut, och ingen här har rätt att döma henne. En del av inläggen ovan är fruktansvärda och jag vågar nästan kalla det för nätmobbing! Jag tycker vanligtvis att du Tess brukar vara väldigt ödmjuk och jordnära men till och med jag måste få säga att jag blev ytterst förvånad över ditt inlägg. Jag tycker absolut att du har rätt till din bröllopslista och jag önskar dig all lycka med ditt bröllop men jag hoppas också att du (och många andra här) kan förstå att det finns människor som inte har samma förutsättningar som en själv och kanske ifrågasätter saker som detta. För det tillhör nog inte "vanligheterna" med såhär påkostade bröllop 🙂 önskar er oavsätt ett underbart bröllop och äventyr!

  1. Men Emily, nu blir jag frustretad. VAR säger jag att man måste ge en gåva?? Är det inte precis tvärtom att listan finns där OM man vill ge något, vilket uppenbarligen vissa av våra gäster vill. Varför skulle jag inte ha en lista och varför har Anna rätt att kritisera mitt val (som är baserat på mina gäster)? Det är för mig helt absurt! Jag struntar väl i om hon har en lista eller inte och inte heller är hon bjuden på mitt bröllop, så vad är grejen?

 17. Jag blir faktiskt ganska förvirrad av vissa kommentarer. En giftlist betyder ju inte att gåvorna som paret önskar sig alltid är "dyra" det är ju så smidigt för gästerna att veta vad brudparet önskar sig. Jag har nog aldrig varit på ett bröllop där brudparet inte har haft någon sorts lista. Om man tycker att något är dyrt så kan man ju vara flera som delar på kostnaden för en present. Även om brudparet inte har en giftlist så brukar dem ju alltid säga vad dem önskar sig, sak samma eller hur?

 18. Alltså snälla människor, samt Tess, inte visste jag att min lilla kommentar skulle uppröra så många? Av era kommentarer att döma verkar det som ni tror att jag är UPPRÖRD över att Tess önskar sig saker, men så är det inte.

  Jag skrev att 300 var mycket för mig, och folk blir helt tokiga. Hade jag haft en vän som önskade sådär dyra saker hade jag känt mig tvungen att köpa något, vem vill verka snål? Personligen hade jag aldrig i mitt liv, vilket jag skrev, radat upp ett dyrt föremål efter ett annat som jag vill ha. Materialistiska, äckliga värld 🙂 nöjer ni er inte med att umgås med folk ni älskar? Handlar inte bröllop om att få binda sig till den man vill vara med resten av livet? Nä, denna present-hets är inget för mig, och jag tycker inte ni ska bete er så snorkigt för det.

  Tess, du har alltid verkat jordnära, men känns som något har förändrats. Var min kommentar verkligen så hemsk? Nja.

 19. Nej men vet ni vad.. Det är såhär det blir väldigt fel, när man skriver och läser saker från sitt egna perspektiv. Om ni anser att jag min kommentar är elak och vidrig så ber jag om ursäkt för att ha sårat Anna. Men för att förklara på hur jag ser på Annas kommentar så kanske ni får en förståelse vad jag menar.

  Jag ser nämligen att Annas kommentar var till för att ifrågasätta och ge Tess dåligt samvete för att hon lägger mycket pengar på hennes bröllopsdag. Vad annars vill Anna uppnå när hon skriver att ”hon får ont i magen”? Att beskriva en jobbig och målande känsla av att något fel har gjorts. Det är väl ändå med uppsåt att såra någon och ge personen dåligt samvete?

  Som jag tolkade Annas fråga var väl inte hennes avsikt att få Tess att vakna upp och se världen från olika perspektiv? Jag tror Tess vet att det finns personer med sämre ekonomiska förutsättningar – just DÄRFÖR skriver hon att presenter inte är ett tvång. Men om så var fallet, så ser inte Anna att Tess inte är kapabel att förstå detta?

  För det första har jag också varit student, jag levde på mina 2000kr varje månad, köpte makaroner för 10kr och krossade tomater.
  Men jag arbetade HÅRT med studier och första jobbet för att aldrig få ont i magen. Men det viktigaste – under den tiden skulle jag ALDRIG ifrågasatt varför andra människor la ofantliga summor på (för mig då) lyx, det kunde vara allt ifrån kläder, restaurangbesök, resor till presenter…

  Varför? Jo för att om man jobbar hårt och får utdelning för den hårda arbetet skall man väl INTE bli ifrågasatt vad man lägger sina pengar på?

  Jag tror inte det helt handlar om olika sociala och ekonomiska förutsättningar.
  Däremot tror jag att i Sverige är det utbrett att man inte skall visa upp att man lägger pengar på onödiga saker som – ja ett bröllop, båt, bil eller hus.

  Min sista kommentar till Anna kanske var det taskigaste i laget, och ännu värre när det skrivs bakom skärmen. Men vet du vad Anna, på ett sätt menar jag vad jag skrev, istället för att ifrågasätta vad andra människor lägger sina surt förvärvade pengar på kanske du skulle fokusera på dina egna? Och jag såg ditt inlägg ovan, att dina surt förvärvade pengar skulle aldrig läggas på presenter till dina kära för din kärlek räcker. Och vet du, jag har ingen som helst åsikt om det. Fine, gör inte det. Men jag förstår inte varför du har en åsikt om Tess syn på det?

  Men om jag missförstått din avsikt på något sätt så ber jag återigen om ursäkt. Men jag tror inte att någon av oss missförstått det hela. För vem ”frågar bara och drar jämförelsen med att det inte är IKEA saker. hon bett om” Låt Tess önska sig vad hon vill. Som hon även påpekar, listan är till för att förenkla det för sina gäster, inte för sin egen skull.

  Sen en rätt viktig detalj i denna "materialistiska, äckliga värld" (Som om inte IKEA är höjden av det)- Tess har gjort en fin sak, och hon har även bett om bidrag till välgörande mål. Hör det också det denna materialistiska, äckliga värld eller kan man se det som hon skriver, att man vill lägga pengar på någon/något som behöver det bättre?

 20. Oj, jag trodde det var kutym även i Sverige att registrera gift list i en butik. Alla bröllop jag har varit på har då haft det. Sedan brukar man registrera både högt och lågt, så att det kan passa flera olika plånböcker. Jag skulle bli irriterad om det inte fanns det, hur ska man annars lyckas hitta present som passar brudparet… Tycker att du, Tess, fått en del märkliga kommentarer kring detta.

 21. Hej och hå vilken uppståndelse! Har ni aldrig fått eller ställt frågan "Vad önskar du dig?" Att ge gåvor är ju verkligen inget tvång oavsett sammanhang (jul, födelsedag, dop) men de flesta uppskattar nog att få ett hum om vad personen tycker om och behöver om man skulle vilja ge en present. Det är ju mest för att man ska slippa stå där snopet med en dalahäst i ena handen (no offense till den som uppskattar dalahästar). Har man ont om pengar kan man visa uppskattning på andra sätt. Kan vi inte bara glädjas åt Tess och hennes otroligt coola bröllop istället för att låta det sticka oss i ögonen?

 22. En annan Anna

  Började läsa detta inlägg med intresse och efter att ha läst allas komentarer känner jag att OJ vad viktigt detta var för människor och vad upprörda alla blir.
  Ett bröllop är något som är helt personligt där jag känner att alla får göra precis som man vill.
  Jag har vart på ett bröllop i England där de hade en "wish list" vilket jag tyckte var fantastiskt, eftersom att man visste då att ens gåva uppskattades och inte bara står och dammar (eller slängs). Givetvis fanns det olika alternativ för olika storlekar av plånböcker.

  Jag har även vart på ett bröllop i Sverige där de ville att man inte skulle ge något alls, utan istället skänka pengar (om man ville) till lite olika välgörenhetsorganisationer speciellt med fokus på miljö. Detta kändes också jättebra och också personligt för detta par.

  Alla har full frihet att bestämma och det är tråkigt om sina gäster känner att man MÅSTE köpa något. För jag tror att vi alla håller med om att det viktigaste med bröllop är att ens nära och kära är där med oss och firar denna stora dag.

  Jag tycker att det är jätteroligt att läsa om ditt bröllop Tess och hoppas att ni får en underbar dag! Fortsätt skriva om det för det är personligt för er två och då ska vi inte sitta här och tänka "såhär borde man göra!"!