Frågestund – Garth och Bröllopet

1. Hej! Jag älskar verkligen din blogg och är glad att du känner att du fått tillbaka ‘viljan att blogga’ så att säga, din blogg är verkligen jättebra och jag hoppas du fortsätter med den länge! Tycker det är jättekul att höra om bröllopet och jag hoppas du delar med dig av bilder från bröllopet!

Vart har ni tänkt åka på eran ‘buddy moon’? Viktoria

Hej Viktoria!

Tack, vad glad jag blir att höra dina fina ord. Jag tycker om att blogga, så jag tänker fortsätta så länge jag tycker att det är kul och ni läser!

Vår ”buddy-moon” kommer att se ut så här – Bröllopsstället (rosa flagga på kartan, men inte på rätt ställe) ->Hwange national park -> Victoria Falls -> Husbåt på Karibasjön.

Det blir allt som allt 10 dagar vi åker runt med vänner och familj och efter det beger vi oss på vår ”mini-moon” på Bumi Hills. Det ska bli skönt att få behålla våra gäster längre än bara på själva bröllopsdagen. Jag tror inte att vi kommer att hinna umgås så mycket med alla som vi vill på själva dagen, så på det här sättet får vi spendera ordentlig tid med alla våra gäster och ha världens äventyr tillsammans.

2. Hej! Detta kan vara för personligt i vilket fall ignorera gärna. Men jag kommer ihåg för relativt länge (1.5 år?) sen nämnde du i bloggen att du och G hade en svacka och att ni inte var säkra på att ni skulle fortsätta relationen. Jag har för mig att du skrev pga kulturskillnader. Jag undrar vad det var för kulturskillnad ni upplevde, behöver inte vara för ingående om du inte vill men typ ”olika åsikter om barnuppfostran” eller vad det nu kan vara, och hur ni tog er igenom det? Är intresserad för jag är även i relation med en engelsk man och kan också uppleva detta ibland. Tack. Hanna

Hej Hanna!

Jag kan inte komma ihåg att vi någonsin var nära att göra slut, men alla förhållanden går alltid upp och ner. Det handlar ju i slutändan om två helt olika människor med olika uppsättningar värderingar, drömmar och mål, oavsett var vi kommer ifrån.

För oss så har nog kulturskillnader varit det som har varit svårast. Vi är uppvuxna med helt olika syn på många saker och jag kan till exempel känna att Garth är okänslig som tycker att jag är larvig som inte gillar att gå själv hem från tunnelbanan när det är mörkt. Men i från hans perspektiv så är det hur säkert som helst, det är ingen som skjuter här, vi är inte i krig, London är säkert i hans ögon. Som svensk så är man lite mer ängslig, medans nere i Zimbabwe hjälper det inte att oroa sig.  Hans kultur är helt enkelt lite ”hårdare” än min på så sätt, så han kan ha svårt med empatin just runt den här typen av saker.

Men det är någonting vi har jobbat med och jag har fått sluta vara allt för känslig och han har fått inse att ibland är det bra att oroa sig lite och att jag mår bättre om jag känner mig trygg.

Sedan är relationen till familjen annorlunda, jag är nära min familj, men absolut inte på samma sätt som Garths familj är. De är vana vid att se varandra hela tiden och pratar i telefon varenda dag. Det är ingenting negativt egentligen, jag tycker att det är himla fint. Då det blir ett problem är när jag känner att vi och vår tid inte riktigt räcker till, speciellt i början av året när vi hade mycket med renoveringen av nya lägenheten. Då satte vi oss ner och redde ut allting, så att de förstod att vi bara hade mycket att göra och att det inte var att vi aktivt valde att inte träffa dem lika mycket. Som med allting annat så har vi fått lära oss att vi är olika och kompromissar för att lösa problemet, det är verkligen det bästa rådet jag kan ge.

När det kommer till just barnuppfostran så tror jag att vi kommer att vara ganska så ense. Jag gillar det sättet som Garth är uppfostrad på och Garth gillar mina värderingar runt barn och familj. Jag kommer säkerligen att vara den mer oroliga föräldern medan Garth kör på zimbo-ordspråket ”let’s make a plan” (slarvigt översatt till ”vi löser det när det händer”). Han är helt enkelt med laid back och jag är mer neurotisk, frågan är bara om det är kulturellt eller bara hur vi är som personer.

3. Hej, vill börja med att tacka för en inspirerande och intressant blogg.
Jag skulle tycka de vore roligt om du vill berätta din och Garths historia, hur träffades ni och hur blev ni sedan ett par?? Vore roligt att få veta lite mer om de inför stundande bröllop. Hälsningar Karoline

Hej Karoline!

Tack gulle dig! Jag tycker att du ska kika in på det här inlägget som jag la upp för ett tag sedan, där hittar du både min och Garths historia hur vi träffades. Det är kul att se att vi har beskrivit det lite olika med, beroende på våra olika perspektiv.

4. Undrar också om bröllopet, hur länge ni planerat och vad ni har för budget etc. Gifte mig i juli och det var underbart, men jeez vad det drog iväg pengamässigt! Karin

Hej Karin!

Vi har planerat sedan dagen efter vi förlovade oss. Jag tror att vi hade vårt första utdrag av gästlistan kvar inom en vecka haha. Vi kommer att ha planerat hela kalaset över 1.5 år, men det är först de sista 9 månaderna som det har satt igång riktigt ordentligt. 4 månader kvar nu och det börjar bli hektiskt!

Vår budget är ganska hög (tycker jag i alla fall) eftersom vi har valt att ha bröllopet i Afrika, så det tillkommer hotell och resor för oss, samt en del saker som vi bjuder våra gäster på (transporter etc). Vi har även valt ett ganska speciellt ställe att gifta oss på, som kräver lite mer organisation än om vi hade haft det här i UK. Vi försöker att satsa på kvalitet över kvantitet och lägger mer pengar på tex fotografi, tärnornas klänningar och tårtan än att vi ska ha lass med gäster. Nu blir det verkligen våra närmaste och vår familj och det känns väldigt bra. Det är som du säger väldigt dyrt att gifta sig, men vi planerar att bara göra det en gång i livet, så det får det vara värt.

5. Jag ska gifta mig nästa år och är i full gång med alla planeringar. Vad har ni för budget? Hur tänker ni kring ringar? Betalar ni tärnonas klänningar/resor? Annika

Hej Annika!

Grattis vad roligt att du ska gifta dig!

Vår budget är högre än vad jag egentligen skulle vilja eftersom vi har valt att ha vårt bröllop i Zim. Vi har till exempel fått flyga in fotografer och de som ska filma vår bröllopsvideo från Sydafrika och en hel del andra krångliga saker. Men vi får ta det eftersom vi genom det får gifta oss på vårt drömställe.

Vi har precis börjat titta på ringarna nu, Garth vill ha någonting enkelt, men maskulint och han vill inte behöva vara rädd om den, så att han kan ha på sig den jämt. Själv vill jag gärna ha en ring liknande denna, jag tror att den skulle vara fin till min förlovningsring. Jag behöver inte ha diamanter hela vägen, utan föredrar att de enbart är på övre halvan så att jag inte behöver tänka på att repa glas eller att smuts ska fastna. Det känns lite onödigt att ha diamanter på undersidan av fingret ändå.

Vi betalar för våra tärnors och brudnäbbars klänningar och marskalkars outfits, jag har valt att köpa klänningarna från ett lite dyrare märke och tjejerna har haft mycket input och har fått välja mycket själva. Jag hoppas att de kommer att känna sig fina och kommer att ha användning för klänningarna igen. Vi betalar inte för deras resor ner, men däremot för deras och våra familjers övernattning på bröllopsnatten. Skor och smycken får de ta med sig själva, i huvudsak vill jag att de ska vara bekväma och ha roligt på vår stora dag.

6. Vill börja med att säga att du har världens bästa blogg!
Sedan undrar jag lite om ert bröllop, vad har varit det svåraste att ordna med eftersom att det är i Zimbabwe? Något ni fått avstå eller ändra på för att det är i ett annat land med, troligtvis, annat utbud? Skulle vara kul att få höra hur det varit att planera och hur ni gjort :) och sedan undrar jag hur mycket ni kommer dela med er av er stora dag här på bloggen? Elin

Hej Elin!

Tack så mycket, vad glad jag blir att höra att du tycker om bloggen!

Gud, jag vet inte ens vart jag ska börja, det är sååå mycket saker vi har fått kompromissa med. Allt från blommor till ljushållare, underhållning och färg på stolarna. Men jag har bestämt mig från början för att vara flexibel och i värsta fall kan vi flyga in saker om det skulle krävas. Det är ett äventyr helt enkelt och det blir lite att ta vad vi kan få tag i. Det kommer att bli grymt oavsett, det faktum att vi är där nere gör allting ok. Hittills har vi fått flyga in fotografer och videokillarna från sydafrika, vinet kommer även det över gränsen och vi kommer nog att behöva skicka ner en låda eller två fulla med saker vi inte kan få tag i där nere. Allt löser sig i slutändan.

Vi kommer att dela med oss en hel del av vårt bröllop, ni kan hitta oss under hashtaggen #TessandGarth på instagram, men däremot kan det vara lite knepigt med internet nere i Zim. De har trådlöst nätverk i receptionen där vi gifter oss, men ingen annanstans. Det jag planerar att göra är att förprogrammera en hel del inlägg och visa alla de sakerna som jag inte vill visa innan bröllopet, som skor, smycken, tärnklänningar, inspirationen till dukning, färger och tema, vår bröllopssida och liknande. Resten uppdaterar jag så fort jag har tid och internet. Jag funderar på att ta helt ledigt från bloggen under vår minimoon och då funkar förprogrammerade inlägg perfekt. Vi hade ju en väldigt publik förlovning så det skulle kännas lite larvig att bli super privata runt bröllopet.

kram

Tess

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0 kommentarer

 1. Jag tycker verkligen att du ska ta helt ledigt under eran buddymoon, du har bloggat varje dag i flera år så det känns som om du verkligen förtjänar en break och om det kommer förinställda inlägg så kommer vi ju ändå inte riktigt märka av det 🙂 Det kommer bli SÅ himla roligt att se allt sen =)

 2. Vad roligt att höra mer om dina/era tankar kring bröllopet! Vi håller ju också på att planera vårt nu så är helt inne i bröllopstankar 🙂 Angående ringen du funderade på så har jag en sådan liknande den du länkade till på Tiffanys som förlovningsring: vitguld och bara ovansidan med diamanter. Jag tycker det funkar superbra, dels är den behagligare att ha på sig med en slät sida in mot handen och sen behövs det ju inte diamanter hela vägen för man ser de ju inte. Jag är iallafall supernöjd med min!
  Jag skickar gärna en bild till dig om du vill se hur min ring som inte har diamanter hela vägen runt om ser ut 🙂

  Kram

 3. Åh, ta definitivt lite ledigt efter bröllopet! Tidsinställt med det som du inte kunnat visa innan låter toppen, och sen kanske ge någon tärna el så i uppdrag att sätta ihop lite bilder och så till ett inlägg om själva bröllopet (som du såklart kan godkänna innan du lägger upp, men så att någon annan kan göra det mesta). Och sen LEDIGT!

 4. Christina

  Hej Tess! Tack för ännu ett intressant inlägg, men väldigt ärliga svar! Tyvärr hann jag inte med att få in en fråga när du hade frågestunden men hoppas att det är OK att jag frågar nu. Du kanske har svarat förut, men jag undrar hur ni planerat/funderat kring språkval under både själva bröllopsceremonin men också eventuella tal vid bröllopsfesten. Kommer det att vara mestadels på engelska? Lite blandat? Jag är tillsammans med en engelsman och funderar ofta på hur just den språkliga biten vid ett eventuellt bröllop oss emellan. Min familj förstår visserligen engelska, men naturligtvis inte lika bra som på svenska. Jag funderar också hur det blir med gäster som talar olika språk, har ni funderat något där?

  Oj vad långt det blev! Ber om ursäkt för det men jag har som sagt funderat en del på detta 🙂

  1. Hej Christina! 🙂
   Jag hoppas du tycker det är ok att jag också svarar på detta 🙂 En god vän till mig gifte sig med sin man förra året. De är ursprungligen av två olika nationaliteter, men bor här i Sverige sedan flera år tillbaka. På deras bröllop körde man alla tal (även prästen) på engelska men översatte allt på de båda andra språken. Typ att prästen sa ett par meningar och sedan översattes dessa meningar (av två släktingar) innan något sades på engelska igen. Det var väldigt fint och effektfullt! Man får mer tid att låta det som sägs sjunka in så jag tycker bara det var positivt! 🙂
   Hoppas det kan ge lite hjälp i funderingarna! 🙂

 5. Du verkar vara en så fin tjej Tess! Både förnuftig, snäll och härlig :). Keep it up!! Din blogg är definitivt min favorit- du har alltid väldigt genomtänkta och välskrivna inlägg. Kram Ida

 6. jätte fina svar! Jag fastnade för frågan om hur du och garth är olika varandra. Jag känner igen mig i kulturskillnader <3
  LOVE FROM BCN

  http://hesses.blogg.se