Frågestund – Modelljobbet och ekonomi

1.Hej! Har följt din blogg sedan du var på semester i Zimbabwe för att jag själv reste dit någon månad senare och fick så många bra tips från dig! Har sen fastnat för din blogg och är den enda jag läser idag.

Min fråga är personlig så vill du inte svara på den så är det helt ok
Jag undrar hur ni får ihop allt ekonomiskt? Ni har precis köpt och renoverat en fantastisk lägenhet och nu kommer bröllop med buddymoon och minimoon o sen nästa år vill ni åka iväg på lång resa, har ni sparat eller tjänar ni båda super
Kram Mia

Hej Mia!

Det värmer verkligen att höra att du tycker om bloggen!

Både jag och Garth tjänar bra, men vi är även duktiga på att spara. Jag har haft ett sparkonto som jag har lagt pengar i sedan jag kom till London och det gav oss en bra kontantinsats till huset. Sedan sparade vi ihop till renoveringen genom att bland annat hyra ut vårt gästrum i gamla lägenheten och inte åka på massor med dyra semestrar (förutom Zimbabwe då, vad roligt att du åkte dit!). Vi var i Grekland förra året och Sverige lite då och då, men vi har inte rest mycket alls.
Vi har även varit duktiga på att dra ner på kostnaderna privat och på så sätt kunna spara till bröllopet. Jag har gjort ett par bra kampanjer på senaste och Garth klättrar snabbt i karriären, så det har hjälpt mycket. Men det är bra att vi har vår smekmånad ett år senare, för det gör att vi kan spara ihop ännu lite mer för att göra den något alldeles extra.

Vi värderar helt enkelt att lägga våra pengar på de stora sakerna i livet.

2.

a. Hur mycket kan du tjäna på en photo shoot ungefär? Vad är det minsta och mesta du tjänat?

Gud, det är svårt att säga, ett riktigt stort jobb ligger på runt £100 000 för en kampanj och det minsta är i början när man gör tidningsjobb för £100 för att få bilder till sin bok. Ett vanligt modelljobb ligger på runt £500 – £1000 för en dag, reklamfilmer från £3000 och upp.

b. Hur mycket behöver man till kontantinsats i London för att köpa lägenhet? Hur har du och Garth delat upp det?

Man behöver mellan 20-30% ungefär, beroende på vilken typ av lån du tar. Jag la kontantinsatsen, men Garth står med på halva lånet. Vi har skrivit papper på allting som har med köpet att göra, så om det skulle bli problem på något sätt så får jag alltid min kontantinsats tillbaka först.

c. Vill du studera i framtiden eller möjligtvis byta karriär?

Det är en svår fråga, modellandet rullar fortfarande på och jag tycker att det är roligt, skulle det ändras så vill jag gärna ha en andra karriär. Jag skulle tycka att det vore kul att plugga business och jag har en typisk egenföretagar-hjärna. Jag tror att jag kommer att komma på en riktigt bra idé och köra på den helt enkelt. När jag väl bestämmer mig för något så blir det så, jag är extremt envis och hårdhudad. De sa att jag aldrig skulle kunna bli modell som vuxen eftersom att jag är ”för kort”…

d. Vad är det värsta du har varit med om inom din modellbransch(förutom när du blev lurad? Har du någon gång velat flytta hem till Sverige och fått nog? Karin

Jag har faktiskt varit väldigt skonad jämfört med många andra. Det är jobbigt när klienter bortser från att jag är en människa och behandlar mig som en produkt helt utan känslor. Det är helt sjukt hur illa folk kan bete sig när de avhumaniserar en annan person. Men som tur är händer det inte ofta.

Jag har en stor klient som nu 2 år senare fortfarande inte har betalat för kampanjen jag gjorde, ett extremt stort märke. Det känns absolut inte helt ok och agenturen kommer att ta det till domstol nu.

En annan klient försökte säga att jag hade anorexia och hade gått från en strl 12, till en strl 6 mellan castingen och jobbet (3 månader, sicken bantningskur!) eftersom de hade tagit med sig fel storlek på kläderna till plåtningen. De ville inte betala eftersom att det syntes på bilderna att kläderna var för stora. Där stod agenturen upp för mig och sa ifrån. Jag har varit en strl 6 i 10 år, så det var verkligen helt befängt. Min agentur är så bra på så sätt och trots att märket har försökt boka mig igen, så har jag aldrig behövt jobba med dem, trotsa att de betalar väldigt bra.

Jag har dock aldrig velat flytta hem till Sverige igen, jag trivs alldeles för bra här.

3. Hej Tess! Tack för en fantastisk blogg, blir lika glad varje gång jag ser att du skrivit ett nytt inlägg . Jag tycker du verkar ha bra koll på din ekonomi och vad du spenderar pengar på. Jag är 22 och pluggar fortfarande, tjänar hyfsat bra med pengar på sidan av, men känner fortfarande att jag inte sparar så mycket pengar som jag vill. Har du några bra spar-tips eller bara hur man ska tänka i sitt sparande? Frida

Hej Frida!

Tack, jag blir så glad att höra att du tycker om bloggen! <3

Jag tror att det bästa rådet jag kan ge är att spara långsiktigt och om du har ett mål med ditt sparande så blir det lättare.

En annan sak är att påminna sig själv när man står och ska köpa någonting som man egentligen skulle uppskatta mer i annan form. Det vill säga vill jag ha en fika i veckan med en kompis i en månad eller flera drinkar under en utekväll? Själv föredrar jag fikan med kompisen.

Hoppa även över ”prestige-köpen”. Det där som ”alla” har som man bara måste ha. Det är aldrig kul eller originellt att följa strömmen, gå in på Ebay istället och köp någonting som fyller samma funktion, men är helt din egen stil istället. Som den där himla daggvasen i alla hem eller hermes sandalerna som varenda bloggare har på tassarna.

Det är bra att påminna sig om hur mycket pengar är värt lite då och då. Strukturera upp vart du vill att dina pengar ska hamna och följ din plan. Ibland är det verkligen värt att dra in på vissa saker under en tid så att du kan få någonting du verkligen vill ha. Pengar rinner lätt iväg om du inte tänker på vad du spenderar dem på!

Rabatter, Ebay, vänner som jobbar inom märken, samplesales, reor är mina bästa vänner. Jag hitta kläder till fullt pris i butiken och sedan kollar jag om jag kan hitta dem billigare online (Amerikanska Ebay för mina BCBG-klänningar till exempel). Det har blivit som en sport för mig att fynda nu. Men vet i förhand vad det är du vill köpa, så att det inte blir på impuls.

Hoppas det var några råd som funkar för dig och lycka till med sparandet.

4. a.  Hur tänker du kring pensionen? Hur sparar du? Vill du flytta hem till Sverige då eller hur tänker ni? Hur är pensionssystemet i England? Bra?

Jag måste erkänna att jag inte tror så mycket på att pensionsspara. Garth sparar till sin pension eftersom hans jobb matchar det han lägger in. Men för mig som är egenföretagare så är min plan att investera mina pengar själv istället. På så sätt har jag full kontroll över vad som händer eller inte händer med mina pengar och min egen ekonomiska framtid. Jag vet dock att det är ganska så kontroversiellt och jag måste vara väldigt duktig på att spara. Så det är ingenting jag rekommenderar för alla.

Jag tror nog inte att vi flyttar till Sverige när vi blir gamla, jag ser oss troligare i Toscana eller någon annanstans där det är varmt och med en behaglig livsstil.

b.  Hur mycket lån har ni tagit på lägenheten? Hade du kunnat köpa den utan Garths hjälp? Har ni skrivit någon form utav avtal om ni skulle separera? Karin

Vi har tagit ca 70% lån på lägenheten, men i och med att vi har ökat värdet på den sedan dess så kan vi jämka det vid ett senare tillfälle. Jag hade nog inte kunnat köpa en lägenhet i den här prisklassen utan Garth, bankerna gillar inte egenföretagare så att han hade ett ”riktigt jobb” hjälpte mycket. Vi har skrivit papper på allting som har med lägenheten att göra för att skydda oss själva.

5. Min fråga är om ditt jobb. För mig är det en helt främmande värld. Hur många castings behöver du i snitt gå på för att få ett jobb? Hur många jobb har du per månad? Hur många vill du ha per månad? Jag förstår att uppdragen ser helt olika ut och genererar helt olika ersättning. Men du kanske kan svara lite i genomsnitt. Malin

Hej Malin!

Oj ja, det är en av de stora mysterierna runt den här typen av jobb, det växlar så otroligt mycket. Jag kan gå på 10 castingar och inte få ett enda jobb eller jag kan gå på 10 castingar och boka nästan alla. Det är lite som ett lotteri nästan! Oftast har jag 1-2 plåtningar i veckan, men även det varierar mycket med säsong. Jag har ett pengamål som jag vill dra in varje månad och så räknar jag alla stora jobb som extra. Ett tidingsjobb betalar runt £200, medan ett klädmärke kanske £600-800 för en dag. En annonskampanj £800- 10 000 och en reklamfilm ca £3 000 och upp. Som du ser är det extremt olika, så man kan jobba jättemycket en månad, men ändå tjäna precis lika mycket månaden efter på bara ett enda jobb.

Man måste tycka om spänningen i det hela för att palla med ovissheten tror jag.

Nu blev det ganska mycket privata svar runt ekonomi i det här inlägget, men jag känner att om jag kan hjälpa någon med att spara, köpa hus, planera sin ekonomiska framtid etc, så är det värt att jag har delat med mig lite mer än vad jag vanligtvis skulle göra. Och innan jag får kommentaren om skatter och liknande (den kommer allt som oftast när vi bloggare pratar pengar) Så vill jag förekomma med att berätta att jag har en revisor, alla papper i ordning och betalar all skatt jag ska ( Ni vet den där tråkiga tiden när jag sitter med alla kvitton i ev vecka, oh the joy of being self employed!.)

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0 kommentarer

 1. Hur ser du som utlandssvensk på det kommande riksdagsvalet? Tycker du att det är viktigt att rösta trots att du inte bor i Sverige idag och inte har några planer på att flytta "hem"?

  Tack för en bra blogg!

 2. Jag tycker det var super att du var så pass öppen i det här inlägget. Jag får inte uppfattningen att du på något sätt har redovisat din privatekonomi, däremot har du varit så pass specifik att det blir tydligt vilken typ av ekonomi och förmåga till framåttänk man måste ha för att kunna leva det liv du och Garth gör! Det tror jag är otroligt viktigt i en tid då många bloggare promotar en ohållbar livsstil och får många unga människor att tro att de kan leva på samma sätt för inga pengar.

 3. Jag tyckte det här var superintressant och jag fick med mig några bra tips på vägen 🙂

 4. Tycker också att det var jätte intressant att läsa det här. Har alltid varit imponerad över hur du skriver om ekonomi. Jag vet att jag definitivt måste bli bättre på att "fynda" så att säga, på eBay, reor osv. Mitt problem är att jag nog är lite skeptisk till eBay då det känns så tråkigt att eventuellt bli lurad. Har du några tips för just eBay? Hur ska jag veta om det jag köper är äkta eller inte? Nu menar jag märkesskor/väskor/kläder. Kramar och tack för en fin blogg!

 5. Viktoria

  Gud vad kul att höra om ditt jobb lite mer – vad hemskt och arg jag blir när du skriver att du inte fått betalt! Jag hoppas verkligen du får det snart!
  Även om det var 'enkla' spar tips så är det jättebra för det är sånt som man kan ta till sig och jag ska verkligen försöka tänka på vad jag vill göra med mina pengar, en utekväll eller flera fikastunder tex. Enkelt men bra tips som jag kommer försöka använda 🙂 Tack!

 6. Hej Tess!

  Jag är en av de som följt bloggen nästan ända från början, och jag har läst innan att du skrivit att du inte vill prata så mycket om ekonomi. Jag respekterar det verkligen för det är ju som du sagt innan också något personligt och privat, men tycker samtidigt att det är lite synd eftersom du verkligen en riktigt bra förebild – också vad gäller ekonomi och sparande! Jag är jätteglad över detta inlägg och de som du skrev för något år sedan(?) om spartips – det inspirerar och motiverar (iallafall mig) att kämpa på för att spara för att med egna medel senare kunna finansiera mina drömmar!!
  Jag håller för övrigt med Amanda som skrev här ovan också att det är en bra balans på inlägget 🙂

  Tack för detta inlägg och för ditt jättefina arbete med bloggen!

  Kramar

  1. Glömde ju säga att jag numer, tack vare dig alltid tänkte på price per use eller price per wear när jag köper något nytt 🙂 Jättebra!

  2. Haha! Price per wear är en perfekt måttstock som vi använder hemma hos mig också nuförtiden. Bästa grejen jag tagit med mig från den här bloggen =)

 7. Så inspirerande! Den här sortens inlägg är anledningen till att jag följer dig år efter år.

 8. Tack, intressant inlägg! Måste bara fråga: stämmer det som du skriver i fråga 2a att du tjänar 100 000 pund på en stor kampanj? Det låter fantastisk mycket 🙂