Frågestund – London

Hej,

Kommer besöka London i november fre-sön, bland annat för att går på fotboll, Arsenal. Shopping står också på schemat. Vilket område skulle du rekommendera att man bor i.

MVH

Emma

Hej Emma! Kul att du ska komma hit och gå på fotboll, jag har faktiskt aldrig gjort det ännu. Det finns så många bra områden att bo i men jag skulle rekommendera att stanna inom zon 1-2 om du är här  så kort tid. Vilket område du bor i beror helt på smak och vad du vill göra här och är extremt svårt för mig att säga. Kanske Soho, chelsea, Marbe Arch etc Men bra för shopping är typ allt i zon 1.

Shopping du inte vill missa är Oxford Street och Regent street (kedjorna typ Primark/Topshop etc), New Bond street (dyrare). Varuhus är Westfield i Shepherds bush, Harrods i Knightsbridge och Selfridges på Oxford Street. Har du tid är det mysigt att strosa ner för Kings road för lite shopping och ta en kaffe på Bluebird Café.

Hoppas du får det supertrevligt!

Kram

Tess

Hej Tess! Tack för en jättefin blogg 🙂 Jag kommer flytta till London nu i höst (slutet av oktober) och jag undrar om du kan ge mig ett budget tips? Vad kostar det att bo och leva i London? Hur mycket pengar bör jag ha att leva på varje månad/vecka för att klara mig?

Och min andra fråga; Vilka områden kan du rekommendera att bo i? Jag letar efter en lägenhet men en veckohyra på högst 400 pund och hyfsad standard och inte allt för långt ifrån centrala London. Tack på förhand!

JENNY
Hej Jenny!
Hm, när jag flyttade hit låg min hyra på £1400 i månaden för en lägenhet med 2 sovrum i zon 2, nybyggt precis vid floden. Jag hyrde ut det ena sovrummet (£700/månaden) och vi delade på räkningarna som var kanske £200 med saker som council tax och el. Sen spenderar du typ samma som i Sverige på mat, man kanske går ut lite mer här, men alkoholen och restaurangbesök är i genomsnitt billigare. Det kostar en del att ta sig runt, jag har ett zon 1-2 travelcard på mitt oyster och det kostar £112/månad.
Jag skulle satsa på att bo i zon 2, (kolla tunnelbanekartan över). Speciellt söder om floden typ Battersea, Clapham och Wandsworth är bra value for money. Men det beror helt på vilket område du gillar, de kan skilja sig ganska rejält i både prisklass och standard från ett kvarter till ett annat.
Lycka till med flytten!
kram
Tess

Hej Tess! Jag har alltid varit helt stört förälskad i London och i hela UK. Vad var det som fick dig att falla för staden och bestämma dig för att stanna? 🙂

JOHANNA

Hej Johanna!
Jag älskar också London! När jag var yngre så förstörde en skolresa hela min syn på England. De drog med oss till Harrow, en liten kuststad i kalla November och vi fick bo hos familjer. Min familjs hus var iskallt, hunden hade loppor, mamman åt bara kakor och vi fick enbart duscha två gånger i veckan. Jag fick influensa och missade den enda dagen vi hade inplanerat i London och HATADE UK efter det. Tur att jag gav det en till chans när en vän flyttade hit för 8 år sedan, skolor måste vara mer försiktiga med den här typen av saker. Usch!
Det jag gillar mest med London är att det inte finns klickar och prestige på samma sätt, alla jobbar på hårt och umgås och har det kul. Jantelagen existerar inte, ingen kollar snett på varandra, folk är sociala och artiga. Jag har vänner från alla möjliga olika länder i alla olika åldrar här och vi alla har supertrevligt tillsammans. Sen finns det såå mycket mer möjligheter inom karriären här för de flesta. Att få jobb är inte svårt och det är mycket lättare att avancera. Sen kan vi lägga till att det finns bra skolor och universitet och många tillfällen att ta kurser/gå på föreläsningar etc. London sover aldrig, det finns alltid någonting att göra och om man gillar att vara aktiv som jag så lever man ett väldigt rikt liv här. Sen är vädret oftast både varmare och soligare än Sverige…
Men det finns givetvis nackdelar här med, men för min del övervinner verkligen fördelarna. Jag älskar att komma hem till Sverige, men skulle jag flytta hem så skulle jag få krupp efter en månad, jag är van vid att ha så mycket mer nu.
Vad är det du själv gillar bäst med London?
kram
Tess

Hej Thess! Jag är en ny läsare som hittade din blogg av en ren slump! Tycker att du verkar vara en fantastiskt vacker, klok, eftertänksam och godhjärtad människa och du skriver väldigt inspirerande och bra. Jag är 19 år och har drömt om att flytta till London sen jag var där första gången som 16-åring. Jag förstår att hela vevan med att ”flytta till ett nytt land” är lite komplicerat och min plan är väl att läsa hela (eller snarare utbyte) min utbildning där. Hur funkar det om man flyttar dit för jobb enbart? Funderingar kring att hitta boende? Vilka områden är bäst att bo i? Annars skulle jag bli överlycklig om du ville skriva dina bästa londontips. Nu har jag iof bläddrat bak i arkivet och läst en del men det vore kul på mer all around tips utöver restauranger, pubar osv. HUR är det att leva i London liksom? KramV

VENDELA

Hej Vendela!
Tack, vad gullig du är. Det värmer verkligen i hjärtat!
Det är mycket lättare att hitta jobb i London än vad det är i Sverige, samma sak med boende. Svenskar är sedda som ett hårt jobbande och intelligent folk och många arbetsgivare ser väldigt positivt på oss.
Börja med att titta på sidor som ”Easyroommate” och hyr ett rum på ”short let” eller tillsvidare, se till att det är inom zon 3 (titta på kartan över). Det ger dig tid att verkligen gå runt och titta på lite andra rum som du kanske vill hyra mer permanent. Skriv inte upp dig på någonting långvarigt från Sverige och betala inga pengar innan du har sett rummet (oftast är det en deposit på en månadshyra och hyran en månad i förskott).
När du har hittat någonstans där du kan tänka dig att bo ett tag så börjar du söka jobb. Det är lite olika inom olika sektorer, men det första du kommer att behöva är ett national insurance numer (https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number) och ett bankkonto. Oftast behöver du ett brev från en arbetsgivare för att öppna bankkonto här så det är lite klurigt i början.
Restaurangmässigt är det lättast att gå tillbaka i mitt arkiv under kategorin ”London” som du har gjort. För jag lägger upp allting Londonrelaterat jag gör där. Eller sök på ex ”marknad” eller ”bar” i sökrutan så kommer allting relaterat upp.
Att bo i London i början är ett stort äventyr. Du kommer att gå vilse, åka åt fel håll på tuben, möta konstiga människor, känna dig lite ensam och mycket annat. Men du kommer även att känna dig väldigt fri, träffa otroligt mycket nya människor, vara social hela tiden, gå på roliga events och fester (engelsmän älskar bland annat att klä ut sig och firar typ allt). Pubkulturen är fantastiskt mysig och social och människor är oftast väldigt öppna och nyfikna på varandra. Du har alla möjligheter du kan få här karriärsmässigt. Det finna såååå många företag som söker folk och om du jobbar hårt så är det inte svårt att avancera.
London är dyrt, men du kommer att få väldigt mycket för pengarna, jag känner att jag lever så mycket mer här än hemma i Sverige. Jag hinner med dubbelt så mycket och gör olika saker hela tiden.
Jag tror att du kommer att älska det. Mitt första år i London var en av de lyckligaste perioderna i mitt liv.
kram
Tess

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *