Börje, Hjärt och Ulla

*slick slick* Seraphina får en handpuss av Florence

Jag var precis inne på grannarnas blogg och såg ett roligt inlägg om namn på bebisar.

Jag tycker att det är så otroligt kul att välja namn på saker att jag döper det mesta. Den dagen jag får namnge mina barn kommer jag att vara lyckligast av alla. Min första blogg hette Evert (vissa av er kommer kanske ihåg den tiden?) Bloggen var döpt efter min navel som på den tiden hette Evert. Nu när den är omopererad funderar jag på att byta ut namnet till något lite finare… Några förslag?

Min första moppe hette ”Sprutten” och när jag och syrrorna var i tonåren gav vi alla finnar av en viss storlek fula tyska mansnamn. Så den ena kunde sitta vid frukostbordet och typ ”morsning syrran, morsning Götz/Gunter/Fritz!” Det fulaste namnen vi visste var Getrud och Hjärt/Gert även om Börje, Ragnar, Britta, Ulla, Kent och Urban inte är några favoriter de heller.

Jag har riktig hatkärlek till trenden att döpa sina barn efter saker, frukter och filmkaraktärer. Jag läste någonstans att namnet ”Stålbarm” visst gick igenom, stackars barn. Blåbär och Appel är väl gulligt när man är liten, men sen då? Farfar äpple. Nja, man ska nog tänka till så att namnet passar i alla skeden i livet. Sen ska det väl passa med efternamnet. Heter man ”Al” i efternamn så kan man ju hoppa över just ”Anne”.  Det måste ju visserligen finnas några roliga namnsammansättningar efter giftermål. Typ Tuula Letten?

Det som är kul är kreativitet, jag älskar att Tan och Zach döpte min lilla niece till Seraphina, ett namn som hon säkerligen kommer att vara ganska ensam om. Även syrran Nikolina fick ett bra namn, jag tror att det var ett mellanting av Nicole (mamma gillade) och Lina ( hennes pappa gillade). Det är kreativt när man kan sätta ihop ett namn själv. Men sen har jag träffat en Axelina och det första jag tänkte då var att hennes familj nog hade förväntat sig en son.

Sen kanske man vill döpa sitt barn till någonting som funkar internationellt, så bort med Fanny och Dick direkt ( missförstå mig rätt, de är väldigt fint namn, men betyder någonting helt annat här i England tyvärr). Min stackars vän Svante blev ”Svunt”, Mats frågade alla om han var ”nuts”,  Therese blir ”Trees” och pappa Holgers namn är för svårt för stackars Garth så det blir ”Hogge” istället.

Det är lite roligt hur man associerar namn. Världens finaste namn kan bli fult om det sitter på fel person och tvärtom. Jag var lite osäker på ”Garth” i början, men nu tycker jag att det är jätte fint, eftersom han är så himla fin. Även om det säkert skulle bli ”Hjärt” på svenska…

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0 kommentarer

 1. Namn är roligt! Min faster bor i Tyskland och hon hade en granne som hette Ute Grill, tur för henne att hon inte flyttade till Sverige! En kompis på jobbet heter Emmy Grant (säger man det snabbt så låter det som imigrant :p ).

  Själv gillade jag aldrig "Robert" men nu när min fästman heter det så låter det mycket bättre och det låter mycket mindre töntigt än när man säger det på svenska 🙂

 2. Haha! 🙂 Jeg digger når du babbler ivei og jeg elsker dette innlegget.
  Interessant artikkel i dagbladet for en liten stund tilbake som handler om navn.
  http://www.dagbladet.no/2013/05/20/tema/klikk/navn/foreldre/helse/27262990/

  Selv tror jeg Thorarin (gutt) og Aagot (oldermor!) er de verste navnene jeg vet om.

 3. Hjärt? Menar du inte Gert, ev. Gärt?

  1. Hej Louise!

   Båda! Haha, men love däremot är fint. Vem vill inte vara Mr Love här i UK 🙂
   kram
   Tess

 4. Jag älskar namn! Själv heter jag ju Ulrika vilket jag hatade när jag var liten och faktiskt tycker lite illa om fortfarande. Det fungerar inte alls utomlands då U är en rätt jobbig bokstav på vissa språk. Min amerikanska pojkvän gör det ganska bra men många andra säger youricka 😉 Min kille däremot har världens hemskaste efternamn! Otto! Japp, Otto är hans efternamn. I förnamn heter han Liam så det tycker jag är väldigt fint. Jag funderar lite på bebisnamn ibland och jag älskar fornnordiska namn, isländska namn och romerska namn! Exempelvis Thor, Odin, Freja, Oddur, Kári, Ólafur, Máni, Ir eller Nero, Decimus, Orion, Cyrus.. Sen älskar jag även Star Wars så Amidala tycker jag klingar fint! 😀

  1. Men Otto är väl ett jättefint efternamn? Det tycker jag i alla fall.