6 tips till dig som är modell

Bild – Café

Jag har jobbat som modell sedan jag var en liten plutt och nu senast på heltid i London i 8 år och jag tänkte dela med mig av några av de viktigaste sakerna jag har lärt mig.

1. Gå till dina castings – Det är förvånande många tjejer som inte orkar gå till alla sina castings på dagarna och sen gnäller de över att de inte har mycket jobb. Casting = Jobb i vår bransch och ja ibland måste man resa långt eller vänta länge och ofta är det bortkastad tid Men det kan också ge möjligheten till en ny klient som kanske använder dig om och om igen. Jag har varit med Sekonda i 7 år, tur att jag gick på den castingen!

Undantagen är när castingen är för en plåtning som sker när du inte är hemma, eller för en produkt som du inte vill stå för (päls, kärnkraft etc). agenturen kan oftast förhandla upp pengarna om klienten verkligen vill ha dig, så gå även om du inte tycker att jobbet är värt tillräckligt mycket.

2. Bygg upp en bra relation med din/dina agenturer – Det är jätteviktigt att din agentur känner dig som en person som går att lita på. Du dyker upp på alla dina castingar och jobb, du är hel och ren och har inte druckit alkohol kvällen innan, du är trevlig och gör alltid ditt bästa oavsett vad din personliga åsikt om produkt/styling/make up är. Det är inte vårt jobb att tycka till om de sakerna, om vi inte blir tillfrågade det vill säga. Var självgående och ta ansvar.

Ju mer din agentur litar på dig, desto större castingar och jobb vågar de skicka dig till. Ingen vågar skicka en helt ny grön modell som ingen känner till de största klienterna utan att ha testat att hon går att lita på med de mindre kunderna först.

3. Spara pengar – Speciellt i början går jobbet väldigt upp och ner, så det är jätteviktigt att spara pengar från bra månader för att täcka för dåliga månader. Vi har ingen fast lön, så vi måste se till att det alltid finns pengar till våra räkningar själva och förskott från agenturen kommer med ränta. Så spara hellre för mycket än för lite.

Sen får vi inte glömma att vi är egenföretagare och måste beräkna och betala vår egen skatt i Juli och Januari varje år. Så det bästa är att lägga undan 25 – 40% av allt du tjänar (beroende på hur mycket din skatt ligger på. Under £38 000/år (tror jag att det är) är skatten 25% och allt över är 40%). Du vill ha en revisor och du vill inte stå där utan pengar när skatten ska betalas.

4. Investera – Våra karriärer är korta och oftast ganska platta. Dvs det är inte så att man klättrar uppåt med ålder och egenskap utan det går upp och ner hela tiden. Smarta modeller sparar pengar och investerar i hus och liknande för att ha någonting bestående efter karriären har tagit slut. De som är extra ambitiösa pluggar eller jobbar även med någonting vid sidan om. modellande är inte för alltid, så ha en plan B och se till att du spar pengar till senare.

5. Ta hand om din kropp – Det är ditt verktyg. Träna, gå till frisören, ha snygga naglar, raka benen, ja, det ingår i jobbet att se naturligt bra ut, så var hälsosam. Så många modeller har gått den hårda vägen och dricker/ tar droger och festar sig igenom karriären. Det funkar i början när man är ung, men efter ett par år kommer de att se slitna ut och karriären är över. Undantaget är Kate Moss, men hur många av oss är superdupermodeller?

Det som är en stor fördel är att vi får dra av alla frisörbesök, gym och mycket kläder på skatten, då det är en del av vad som förväntas av oss för vårt jobb. Så i slutändan blir det inte lika dyrt som det kan verka.

Hälsosam betyder inte heller att svälta sig själv. Nuförtiden blir du utkastad från agenturer om du är för smal och kunderna är snabba på att klaga. Det finns ingen anledning att vara pinnsmal längre, var hälsosamt vältränad istället.

6. Skaffa vänner – Speciellt om du ska stanna i landet ett tag så är det otroligt mycket roligare att gå på castingar med vänner än att gå själv. personligen tycker jag att bitchigheten i modellyrekt är överdriven och de flesta tjejer och killar jag pratar med är supertrevliga, helt normala personer. Jag har fortfarande kvar mina vänner som jag träffade första året här i London.

6. Ha roligt – Du får resa, träffa massor med nya människor, ha på dig roliga kläder och snygga sminkningar. Spara på dina bilder, de är kul att ha till senare. Använd modellandet som en språngbräda till att se världen. Bra marknader är Sydafrika, Miami, New York, Los Angeles, London, Milano, Paris och du kan även jobba bra i ställen som Barcelona, Budapest, Kina, Japan etc. Vissa är mer reklambaserade och andra fashion, välj efter vad din typ av modellande är. Jag hamnade ju i London, men har jobbat mycket i New york, Sydafrika, Tyskland och Los angeles. Det är ett otroligt roligt jobb om man tar för sig av alla möjligheterna som finns.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0 kommentarer

 1. Ang pkt 5, i Sverige får man inte dra av för arbetskläder om det inte är skyddskläder det handlar om. Dvs kläder du kan använda privat medges normalt ej avdrag för. Det är ju ganska självklart att man i de flesta fall är beroende av att ha vissa klädrr för att få ett visst uppdrag, det handlar ju mer om vem du är och om ditt utseende passar för kundens önskemål. I Sverige är friskvård avdragsgillt, frisörbesök o dyl vågar jag inte uttala mig om men är tveksam till det.

  1. Hej Linda!

   Ja, det är helt olika regler i olika länder. Jag vet tyvärr bara vad som gäller här i London, men det är bra att veta hur det är i Sverige med 🙂
   kram
   Tess