Ägg och vi

Skylt från Konsum

Jag försöker att köpa bra mat och äta så mycket organiskt (ekologiskt) och närodlat som det bara går här i London. Det känns som den rätta saken att göra både för kroppen och omgivningen.

Förstår ni att jag fick tuppjuck (hehe) när jag och Garth handlade häromdagen och han slängde ner ett paket ägg från BURHÖNS i korgen. De är £1 billigare var hans försvar. Jag förklarade för honom att jag gärna skulle betala £5 extra per paket för att inte behöva äta de där skräckäggen, jag trodde inte att burhöns ens existerade längre.

Själv köper jag bara organiska ägg från frigående höns och helst från en bondgård i närheten om det går. Men att Garth inte ens reflekterade över att de stackars fastvuxna lidande hönerna sitter och plågas till de dör i små burar och används som värpmaskiner förvånade mig verkligen.

Där ser jag en ganska stor skillnad mellan Sverige och England. Vi lärde oss om burhöns för massor med år sedan, men här har folk mycket mindre koll verkar det som. Det är ofta som folk frågar varför de ska välja de dyrare ekologiska alternativet och inte förstår skillnaden. Bör man inte lära sig sådana saker i skolan?

Jag har sagt till Garth att om han kommer hem med ägg värpta av burhöns så kommer jag att slänga dom i soporna direkt och då kommer det att bli dyrt för honom i längden, så han gick till slut med på att vi kunde avvara den där extra £1.

Jag skulle ha så svårt att äta ett ägg från en burhöna utan att tänka att det är ren skräck och lidande jag äter. Nu vet jag ju aldrig när man äter på restaurang eller liknande, men jag skulle verkligen aldrig välja att äta ett burägg medvetet.

Finns det ens burägg i Sverige längre?

Läs mer om burhöns på Djurens rätts hemsida här

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0 kommentarer

 1. Ja, det finns fortfarande burägg i Sverige, tyvärr väldigt många som köper. Men ekologiska ägg behöver nödvändigtvis inte innebära att hönan har det bra som hos en traditionell bonde. Krav-märkta ägg finns ju i Sverige men i många länder kan ekologiskt bara innebära att de har "tillgång till utevistelse" vilket kan tolkas på många olika sätt. Ekologiskt innebär fortfarande att hönorna blir stressade av att de är så många. Givetvis är ju ekologiska ägg bättre än vanliga ägg, men man ska heller inte tro att det är ok förhållanden. Jag rekommenderar dig verkligen boken Eating Animals av Jonathan Safran Foer där man får lära sig mer om kött- och äggproduktion. Ingen sådan där aktivistbok (jag är veg och djurvän själv men stör ihjäl mig på folk som ska tvinga på andra ett val) men han diskuterar väldigt bra (han skrev boken för att undersöka om han skulle mata sitt barn med kött när han blev pappa) och kommer med många bra poäng åt båda sidorna. Där får man lära sig hur allt går till, skillnad mellan eko och vanlig produktion, osv osv…Väldigt intressant faktiskt.

 2. KRAV-ägg innebär att hönsen är sju stycken per kvadratmeter istället för nio.. Min farbror som är veterinär köper burägg sen han vistats på hönserier med frigående höns. De hackar ihjäl varandra. Så ja. Pest eller kolera.

 3. Allra bäst är det om man har tillgång till egna hönor! Tess, jag har en fråga till dig eftersom du jobbar inom skönhets/modebranschen.

  Eftersom många företag använder djurtester när de utvecklar produkterna, undrar jag om detta är något du tar i beaktande när du går på castingar? Om du skulle bli erbjuden ett reklamjobb av t.ex. Loreal, skulle du tacka ja – även om massor med djur fått sätta livet till?

  1. Hej Jessica!

   Jag försöker att hålla koll på vilka företag som använder djurtester och vilka som inte gör det när jag köper produkter, men när det kommer till modellandet fungerar det inte riktigt på samma sätt. Det är väldigt få agenturer som skulle behålla en modell som vägrade att arbeta med tex Lóreal eftersom det är ett så enormt stort företag. Så där sätter jag mitt jobb framför djuren är jag rädd.
   kram
   Tess

  2. Tack för ett ärligt svar!

 4. Vad grym du är! Härligt med en snygg tjej med en fab blogg som tänker på sin omvärld! Kram