Ohövliga Svenskar!

Nu gäller det här inte alla, men det finns en stor kulturskillnad mellan engelsmän och svenskar.

För att förklara det hela lite bättre så ska jag berätta om någonting som hände när jag var och shoppade för ett tag sedan. Det var en ganska lång kö till kassan och jag stod bakom två tjejer som pratade svenska. När det var deras tur gick de tysta fram till kassan, la fram plaggen, betalade och gick därifrån. Efter att de hade gått tittade tjejerna i kassan menande på varandra och en av dem mimade ”rude”. Nu är grejen den att i Sverige så är det ganska så normalt att inte säga så mycket till tjejen i kassan när man betalar och går. Men här däremot så gjorde de ett stort misstag, de glömde bort två av de absolut viktigaste orden i det engelska språket – ”thank you” och ”please”.

Tänk er hur ofta vi säger ursäkta och tack på svenska och multiplicera det med minst 5, så hamnar ni närmare hur ofta ni bör använda de här orden här i England. Engelsmännen är väldigt väluppfostrade och ödmjuka på så sätt, alla vill vara the ”bigger person”. Så om någon knuffar till dig på tunnelbanan så säger du ”sorry” oavsett om det var ditt fel eller inte. Oftast säger båda sorry samtidigt. Om ni ber om något så bör ni säga ”may i please…”

Please, thank you , i’m sorry, ”may i….” Väldigt viktigt! Svenskar anses ofta vara arroganta och otrevliga utan att de ens vet om det, men om ni bara tänker på de här små orden så kommer engelsmännen att tycka att ni är mycket trevligare.

Ett litet tips bara…

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0 kommentarer

 1. haha jag är en obotlig tackare. Sambon kan reta mig lite ibland för det. Jag tackar för i princip allt, när han öppnar ytterdörren och jag går in först, när servitrisen på restaurangen ger mig kniv och gaffel innan maten kommer, när maten kommer, när jag får mina varor när jag handlat… Listan blir lång. Dessutom är jag en obotlig "hejare" också, hejar på alla kassörskor, hejar på grannar, presenterar mig med namn när jag ska beställa pizza eller i telefon överhuvudtaget, även i mobilen när sambon ringer osv. Så jag ger bort lite "tack" och "hej" till alla som behöver! 😀

  1. Hej Irina!
   Jag är precis likadan! Och mycket hellre det än tvärtom, jag tycker aldrig att man kan vara för trevlig.
   kram
   Tess

 2. Det är verkligen så otroligt sant! Efter tre år i Skottland är jag en för evigt obotlig "tackare" 😛 Thank you, cheers, thanks very much är liksom inte att överdriva när man får sin kaffe på Starbucks. Håller även helt med om det där att be om ursäkt om någon går in i en, sitter i ryggmärgen nu! Blir lika obehagligt överraskad varje gång jag åker hem till Stockholm… Det här är även den första hemläxan till alla mina svenska besökare.

 3. Jag kom precis hem från en weekend i London och tycker komiskt nog precis tvärtom. Jag är en person som alltid tackar och säger please och hejjar men många gånger när jag skulle betala i olika kassor i butiker så fick jag inte ens ett hej. Café personal på vissa ställen ska vi inte ens tala om hur de uppförde sig när man inte hängde med i deras svängar. Jag och min kompis diskuterade att vi tyckte att så många inom service branschen var så himla otrevliga. Eller jag kanske bara hade otur? Självklart stötte vi på nån trevlig också men det var inte många. Däremot kan jag hålla med om att engelsmän som privatpersoner är väldigt artiga. Och personalen på vårt hotell var underbara.

 4. Hrrm har varit i London x antal gånger och visst är engelsmän artiga och väldigt ödmjuka. Men det där med tackandet vet jag inte… Det är kanske viktigare för engelsmän men många engelsmän börjar bli likadana tycker jag. Det där är lite ”gammalt”. Tror svenskarna håller på att ta igen det där även ifall vi inte är lika långt fram som britterna. Åk till Israel så ska du få uppleva oartiga människor, som varken ursäktar sig om de knuffar dig hårt i ryggen, säger execuse me eller tack. Aldrig!

  1. Jag har precis haft samma erfarenhet! På fylgplatsen är de så himla arroganta, säger aldrig hej, och allmänt otrevliga hela högen…. Jag tror att det där är lite av en klyche för alla/flesta inom serviceyrket i London är verkligen så trevliga.

 5. Håller med. Jag och min Australiska sambo flyttade nyligen till Sverige efter många år i London. Han har precis börjat jobba på en bar här och är inte imponerad över alla svenskar som bara kommer fram och brölar ”öl!” när dom ska beställa. Å andra sidan tycker jag att dom som jobbar i tex affärer i Sverige är mycket gulligare än dom i UK.

 6. Håller helt med! När jag var i London första gången blev jag så överraskad över hur trevliga folk faktiskt var. Jag kommer själv från en sådan kultur ursprungligen där man säger tack och ursäkta och frågar om lov, även om jag har vant mig vid det svenska sättet att vara på. Kan dock fortfarande bli irriterad när butiksbiträden knappt tittar på en och inte hälsar när man handlar något. I London var det verkligen så som du säger – även om det var jag som stötte in i någon var det dem som bad om ursäkt. Det bidrar faktistk väldigt mycket till en stads "appeal" tycker jag, varför jag nu äääälskar London!

 7. Åååh vad jag håller med! Jag bodde i Paris i många år och det är precis samma sak där..man hör hur många "pardon" som helst under dagen, och folk säger ursäkta även om de inte ens snuddat vid den i t-banan…numera bor jag i sthlm och det kan verkligen störa mig sååå mycket att ingen klarar av att öppna munnen och säga ursäkta, och att folk är bara otroligt dryga och aggressiva nere i t-banan…men men, förhoppningsvis ändras det en vacker dag, förstår inte varför det ska vara så svårt dock.

 8. Haller med, nar jag ar hemma i Sverige och shoppa sa ar det ingen konvo whatsoever, och det ar jattetrakigt! Halla, jag ar kunden, fraga mig om vadsomhelst, jag handlar ju i din butik! Jag sager alltid tack, forlat, varsagod och folk i Sverige tappar nastan andan om man sager tack om nagon haller upp dorren for en.

 9. Det är så sant så sant! Det tog ett tag att naturligt slänga in ett "please" eller "thank you" när ens partner bara skickar över smöret vid frukostbordet… Min styvson är 9 och säger han inte please innan "får jag mjölken" får ha fråga om frågan. Och om jag någon gång missar att säga please så får jag höra mest på skämt iofs "Manners Jonna, manners"…
  Och svära, det får man verkligen inte göra! Jag viste faktiskt inte att shit va ansett ett svärord innan jag flyttade till England. Så även fast det kanske är lite old fashion i England så föredrar jag det över den svenska tysta oförskämdheten.

 10. Åh, om man tycker svenskar är oartiga ska man bara komma hit till Spanien och ta en titt på spanjorerna. De fattar typ inte vad man menar när man säger tack, haha.

 11. I Sverige vågar man ju bara prata med andra om man fått i sig några järn först…=P

 12. Jag har bott i London och åker dit åtminstone ett par gånger per år. Gemene man är väldigt noga med thank-you och please skulle jag säga, däremot upplever jag brittiska shop assistants som ganska dryga och forcerat trevliga. Finns en tv-show där en engelsk kvinna (Mary portas) hjälper olika butiker/kedjor att bli bättre, och ett av de senaste programmen handlade just om hur otroligt otrevliga och icke serviceinrintade personalen på de flesta high street är. Själv känns det alltid som om jag tackar fler gånger än butiksbiträdet, både i sve och eng.

 13. Alexander W.

  Snälla, sluta kalla alla kvinnor för ”tjejer”. det är ett så torftigt språkbruk att man undrar om svenskar idag har ett så dåligt ordförråd i sitt eget språk. Använd
  andra ord för kvinnor i olika åldrar, som ”flickor”, ”kvinnor” och ”damer”.
  Det verkar inte finnas några kvinnor och damer i Sverige längre, utan bara småtjejer i olika åldrar, med andra ord det stora vuxendagiset Sverige.
  Väldigt torftigt och andefattigt språk. Har svenskar en så dåliga allmänbildning ?
  ”Tjej” är ursprungligen ett slangord för unga flickor, det viss äga barn och tonåringar.
  Skärpning !