View of the world

Sista dagen i Matopas tog Garth med mig till en plats som kallas Worlds view.

En man vid namn Cecil John Rhodes är begravd längst uppe på ett berg. För att vara helt ärlig så vet jag bara att han var en vit handelsman som var involverad i att ge de svarta bättre villkor, jag ska googla lite mer om honom när jag har ett bättre internet. Men Garth tog inte med mig till det här stället för graven, utan för utsikten, som är helt fantastisk.

Jag har aldrig sett något som liknar den här typen av natur förut. Det var en liten bit att klättra och solen gassade på rejält, men det var verkligen värt det. Tur att jag packade ner ett par korta träningstoppar att ha här i Afrika, det är för varmt för att ha kläder på sig. Jag skulle helst vilja springa omkring i bikini, men det passar sig kanske inte riktigt överallt. Men på berget var det tusan nära att jag slängde av mig alla kläderna, det var riktigt hett.

Snacka om bästa stället att ha sin grav, jag vill också spendera evigheten på ett så magnifikt ställe!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0 kommentarer

 1. Hej Tess!

  Verkar som att ni har haft det toppen där nere! Jag undrar var du har köpt den där blåa toppen nånstans? Är det en bikini eller en sporttop av nåt slag? Den ser ut att vara mjuk och skön. Ska nämligen på en världsresa nästa år och det verkar vara ett mycket praktiskt plagg!

  Kram
  Elle

 2. Eh… Cecil Rhodes personifierar ju i princip brittisk utsugning och förslavning av de afrikanska kolonierna. Han gav namn åt apartheidstaten Rhodesia (numera Zimbabwe). Lär ha varit ett skräckvälde. Googla hellre på Roger Casement om du är intresserad av någon från de brittiska öarna (i det här fallet visserligen Irland) som gjort en insats mot europeiska vidrigheter i Afrika.

 3. Var inte Cecil Rhodes någon som ville ta över en massa land och göra det brittiskt? Typ Botswana? Jag vet inte så mkt om honom, men var han inte inblandad i krig mot Boerna i Transvaal för att han ville bli rik på deras guld? Det enda jag vet är att Rhodesia döptes efer honom, och att han inte verkade vara en urhärlig snubbe. Men man har ju kanske inte hört hela historien heller 🙂

 4. Hur hindrar du digsjälv från att bränna dig i solen? 😮

 5. Skojar du??? Cecil Rhodes är ju en av de mest avskydda kolonialisterna i världen och grundade Rhodesia i blod..

  År 1873 köpte sig Rhodes, 20 år gammal, andelar i gruvföretaget De Beers, som utvann diamanter vid Kimberley. Sexton år senare kontrollerade han hela bolaget och därmed 90 procent av världens totala diamantproduktion.

  Rhodes affärsmetoder omfattade både bestickning och legosoldater som mördade hans rivaler. Hans bolag ”British South Africa Company” fick på så vis ensamrätt till all råvaruutvinning i det som nu är Malawi, Botswana, Zambia och Zimbabwe (de två sistnämnda hette länge Nord- respektive Sydrhodesia).

  Rhodes, som 1890 blev premiärminister i Kapprovinsen, var fanatisk imperialist och ansåg att Afrikas rikedomar tillhörde den vita rasen: ”Infödingarna ska behandlas som barn och inte ha några rättigheter”, sa han 1887. Vid ett annat tillfälle uttryckte han saken mera kortfattat: ”Jag föredrar land framför niggrer.”

  Cecil Rhodes blev därför sinnebilden för britternas girighet och öppna rasism i södra Afrika.