Vitaminer och andra kosttillskott

Det råder delade meningar om vitaminpiller är något som är nödvändigt, onödigt eller rent av farligt.

Det finns så förvirrande mycket olika kosttillskott ute på marknaden nuförtiden, allt från vitaminer till mineraler, antioxidanter, juicer och pulver. Det som är ännu mer förvirrande är alla olika råd man får om dessa. Vissa personer äter 10 piller om dagen, andra är rädda för att överdosera och räknar med att få i sig det mesta genom maten.

Det absolut viktigaste är att hålla koll på vilka vitaminer som är vattenlösliga (B och C) och vilka som är fettlösliga ( A, D, E och K). De vattenlösliga kissar vi helt enkelt ut om vi får överskott, medan de fettlösliga kan lagras i bland annat levern i flera år framåt. Därför är det väldigt viktigt att titt på fettlösliga vitaminers RDI (Recommended daily intake). Det står på alla burkar hur många procent en tablett är av din rekommenderade dagliga dos och om du lägger ihop alla dina multivitaminer med vanliga vitaminer och ser till att du inte tar mer än din rekommenderade dagliga dos. Jag brukar se till att ligga en bit under eftersom jag räknar med att få i mig en viss del genom maten.

Det största argumenten mot vitaminer är att man antingen riskerar att överdosera eller att man ändå får i sig vitaminer via maten. Men för att vara helt ärlig, handen på hjärtat, hur många av oss kan säga att de äter precis som de ska göra enligt kostcirkeln? Jag vet att jag försöker så gott det går, men jag slarvar ändå ganska så mycket.  Ett av de största problemen med fettlösliga vitaminer är att eftersom de löser sig med hjälp av fett och väldigt många av oss går på en diet som är ganska låg i fett, så får vi inte alltid i oss tillräckligt av dessa genom maten.

För min del så är jag inte särskilt rädd för vitaminer eftersom jag bara tar det som jag vet att jag har eller eventuellt har brist av samt ämnen som är ofarliga att överdosera. Min åsikt när det kommer till vitaminer är att köra på med de vattenlösliga och om du vet med dig att du äter en fettsnål diet så kan det vara en bra idé att lägga till vissa fettlösliga vitaminer i små doser (kolla med din läkare först). Annars tycker jag mycket om det naturliga så som koncentrerade juicer som floradix (blutsaft) och diverse olika superfoods. Det blir den naturliga formen av vitaminpiller och känns mindre kemiskt och snällare mot kroppen. Men även med dem bör man kolla upp vilka ämnen de innehåller och vilka risker som finns med just de ämnena.

Kosttillskott är till för att du ska må bättre, om du känner att du mår bra av att ta ex järn när du har mens så är det vettigt. Jag mår bra i magen av aloe vera, så jag dricker gärna det. Sen slänger jag på C-vitamin för immunförsvaret och fiskoljor för hud och hår. Om du inte har en brist så behöver du oftast inte tillskottet.

Men det viktigaste är att kolla upp dina vitaminer, köp inget bara för att det ser bra ut, fråga istället din läkare eller i alla fall kunnig personal i en hälsobutik. Alla vitaminer är inte för alla och om du har tur kastar du bara pengar i sjön, men har du otur så kan du förgifta dig själv. Utbilda dig!

Här hittar ni en lista på några av de kosttillskott (växter) som man bör vara försiktig med

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0 kommentarer

  1. Tack för bra inlägg! Tänkte bara tillägga att det faktum att vissa vitaminer är fettlösliga innebär att vi endast kan tillgodogöra oss dem om vi äter tillräckligt med fett. De kan endast genomgå de kemiska processer de måste gå igenom för att vi ska kunna ta upp dem om det finns tillgängliga fetter. Alltså spelar det ingen roll om man äter mer fettlösliga vitaminer via kosttillskott om man fortfarande äter en (för) fettsnål diet, eftersom det fortfarande inte finns tillgängliga fetter (eller lipider egentligen, vilket är de minsta beståndsdelarna av fetter) så att kroppen kan ta upp dem. Det är därför de kallas fettlösliga. Om man dock äter en fettsnål diet men ändå får i sig nog med fett för att lösa de fettlösliga vitaminerna så är allt lugnt! 🙂 Ursäkta om jag "come across" som en besserwisser, det är inte min mening, utan jag tänkte att det är en viktig grej att inte missförstå.

    Tack för en grym blogg!

  2. Oj, märkte att du visst hade koll på det här med fettlösligt. Läste för snabbt! Dock är jag fortfarande osäker på hur det kan hjälpa att äta kosttillskott med fettlösliga vitaminer om man fortfarande äter fettsnålt (eller för fettsnålt, borde man kanske säga)? Är det så att kosttillskottsvitaminerna är bearbetade på något sätt så att de går att tillgodose sig ändå?

  3. Vilken bra lista, tack! Markte sjalv (som star i listan) att aloe vera gjorde att jag madde valdigt illa, sa det stammer.