Åldersgräns på mode?

Jag såg den här länken på bloggkommentatorerna och jag måste säga att jag inte håller med dem.

Chloés mamma är Natalie Schuterman, så hon måste ju få ha dille på mode om hon vill. Jag tycker verkligen att de var lite väl hårda mot henne, det är ju som Natalie säger, bagarens barn.

Hon är ju trots allt bara 12 år gammal, och jag gissar att hon har fler intressen än mode, men nu är ju programmet upplagt runt hennes modeintresse. Hur hade man reagerat om det var fotbollskort hon samlade och la ner en massa pengar på? Varför är vissa intressen mer ok än andra? De flesta intressen kostar väl ändå ganska mycket pengar? Min pappa la ner en hel del pengar på min ridning när jag var liten, är det mer ok? I min mening så är passion passion oavsett om det kommer till att sparka en boll runt på gräs eller läsa Vogue och dagdrömma om Balenciagaväskor. Sen att hennes mamma faktiskt kan ge henne en egen är väl inte så farligt? Jag fick en ponny!

Om Chloé vill jobba med mode får hon just nu världens bästa utbildning från barnsben om branchen och massor med kunskap om olika designers. Modeindustrin är inte direkt nån liten fisbranch, så varför så mycket negativitet? Hon har ju uppenbarligen ett genuint intresse.

Jag ÄLSKAR skor (som ni kan ha märkt..), det har antagligen någonting att göra med att min mamma hade barnskobutiker när jag var liten. Det bästa jag visste var att följa med på skomässor och att hjälpa till i butiken. Jag har aldrig känt som om att det fick mig att växa upp för tidigt eller att bli mer ytlig än vad jag hade varit annars. Tvärtom, det gav mig ett förstående för hur en branch funkar som jag inte hade haft annars.

Är det ok att samla på frimärken men inte på fina kläder?

Finns det en åldersgräns på mode?

Vad tycker ni?

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0 kommentarer

 1. Tycker precis som du!!!! 😉

 2. Hmm, ganska svar fraga. Det ar sa latt att man simplifierar sana har fragor och tanker ”men herregud vad ar problemet, hon gillar klanningar och skor, big deal”. Men fragan ar faktiskt storre an sa och grenar ut sig i alla mojliga samhallsfragor som till exempel: ska tjejer fran tidig alder pumpas i mode och fashionideal? Vi lever ju redan i ett oerhort ytligt samhalle och da sarskilt storstadstjejer. De utgor ju en hel generation med sina lattefikastunder och modebloggar, och ibland kanns det verkligen som om det ar pa bekostnad av deras potential att bli urduktiga lakare, veterinarer, forskare, civilingenjorer etc.

 3. Och modemaffian kan skrika sig bla om att modeyrken visst ar viktiga yrken men det ar fan sa mkt viktigare att vi har duktiga lakare, larare, poliser och psykologer, an att vi har duktiga inkopare pa lyxboutiqerna. Det har blivit helt upp och ner med vad som anses status i samhallet. En lakare pluggar och jobbar arslet av sig i 7-10 ar for att fa sin licens och raddar liv pa manniskor. En sadan manniska sitter pa sa mkt kunskap och intelligens och anda ar det sana modebloggtjejer som visar upp sina armband man ska bli imponerad av.. mode i all ara (jag alskar att shoppa!) men det ar fan inte VIKTIGT..

 4. och jag personligen skulle verkligen foredra att mitt barn agnade sig at hastsport an mode. Det innebar hart kroppsarbete, att visa omvardnad och vara en teamplayer – alla kunskaper som ar viktiga i livet. Att bli ”duktig” pa att se vad som ar snyggt..? Det ar en extremt nichad kunskap och leder ofta till att personen ifraga blir valdigt egocentrisk. Det finns en varld av manniskor darute men anda spenderas det jakligt mkt tid med att a bilder pa vad man har for outfit pa sig varje dag? Jag tycker det kanns sa urholkat och vattnigt pa nat satt. Dessutom ar det manga ideal inom modebranschen som jag inte tycker ar acceptabla att fora over pa sma barn vad galler kropp och utseende.

 5. Tycker faktiskt det ar ganska sorgligt att se denna sota lilla tjej sitta och prata som hon gor. ”Jag bara aaaaalskar deras klader och hur dom sitter pa sina sma kafeer”… josses…vilka aspirationer for en ung manniska liksom, att ha snygga klader och hanga pa coola cafeer..Men men, forstar att for nagon som dig som faktiskt har modebranchen och skonhet som yrke sa kanske detta inte ter sig som ett problem, for mig som ar utbildad barnmorska kanns det som ett ganska stort problem for samhallet i stort, pa flera olika nivaer. Men jag tycker det ar en intressant och viktig fragestallning du tar upp. Ha det gott.

 6. hej Leila!

  Jag håller med dig i mångt och mycket. Men jag tror att alla typer måste få finnas. Förhoppningsvis så kommer du som mamma att påverka ditt barn att kanske jobba inom samma område som du själv? Jag tror att människor är så olika att i slutändan som blir det nog tillräckligt många läkare och lärare ändå.

  Jag uppskattar verkligen dina kommentarer och jag tycker att det är kul när vi får upp lite debatt i bloggen om den här typen av ämnen!

  kram
  Tess

  1. ”Förhoppningsvis så kommer du som mamma att påverka ditt barn att kanske jobba inom samma område som du själv?”
   Är det förhoppningen – att barn ska jobba inom samma område som sina föräldrar? Vilken konstig (och medeltida) inställning! Självklart påverkas barn mycket av sina föräldrar, det vore konstigt annars, men jag kommer verkligen inte att sträva efter att mitt barn ska jobba med samma sak som mig. Jag vill att mitt barn ska utveckla egna intressen, inte bara ta efter mina.

   1. Hej Malin!

    Precis, det blir ju så i det mänskliga psyket att vi lätt påverkas av vår omgivning och framförallt av våra föräldrar.

    Om du får mer insikt i en branch så är det ganska mycket troligare att du skulle skaffa dig ett intresse inom den branchen. Speciellt barn är ju så himla känsliga för påverkan. Men vem säger att det är en dålig sak?

    Jag tror inte att Chloé har blivit tvingad av sin mamma att intressera sig för mode. Hon har bara som andra barn fått tillfälle att lära sig något av en branch som det visar sig att hon faktiskt är intresserad av.

    Hur skulle föräldrar kunna uppfostra ett barn utan att de skulle bli påverkade av vad de jobbar med? Speciellt egenföretagare som ofta jobbar mycket hemifrån kommer automatiskt att ”lära” barnen om just deras yrke. Indirekt.

   2. Jag kan mycket om tänder, min pappa är tandläkare, men jag har inte velat bli tandläkare för det. Men om jag hade velat, så hade jag haft den perfekta grunden.

    Jag tycker inte att det är medeltida alls, det är mänskligt psyke. Sen finns det ju föräldrar som verkligen pushar sina barn åt ett visst håll och det känns ju verkligen inte rätt.
    Men hur vet du att just Natalie har gjort det?

    kram

    Tess

  2. Sedan tycker jag inte att det är något fel att jobba inom modebranschen, även om det inte går att komma från faktumet att läkare är viktigare… Det är absolut inget fel med att jobba med det man brinner för. Men det är då föräldrarna pushat barnen att brinna för något som det känns fel, som att barnen inte givits någon chans att utveckla egna intressen. Som t ex barnen i Kina som fostras att bli vinnare inom gymnastik. Så känns det, även om exemplet från Kina är extremt.

 7. Diskussionen som sådan rör ju inte mode som intresse utan snarare Natalies förhållning i övrigt. Även om frågan om ”mode” och därtill hörande faktorer såsom pengar/skönhet/whatever är vad driver den framåt, så är det ju inte kärnan.

 8. Hej Malin!

  Där håller jag inte med dig, jag tror att det är flera olika diskussioner som pågår just nu. Det är ett väldigt komplex fråga med många lager med allt från genus och mode till mammans påverkan.

  kram
  Tess

  1. Men diskussionen hos bloggkommentatorerna rör ju inte mode som intresse. De argumenterar ju för att flickan lever ett liv som kanske inte är det mest ideala när man är elva år. Men mode som intresse ifrågasätter de ju inte. Ha en fin kväll!

 9. Jag fick också en ponny av mina föräldrar och fick då lära mig att om JAG inte mockar så är det smutsigt hos hästen. Det är ENORM skillnad mellan intresse och intresse.

  Ett barn som har en väska för 15 000 lär sig inte värdet av pengar. Det finns ingen lärdom i att växa upp i designerkläder.

  En sak till som jag ”stör” mig på när det handlar om Chloé är hennes kärlek till Sex and the City. Tjejen är som sagt 11 år, och hennes beteende får mig att tänka på tjejerna i avsnitt ”Hot Child in the City” av sex and the city. Dessa tjejer är vana vid att få allt och förlorar sin barndom på grund av det.

 10. Nathalie Schuterman säger i Aftonbladet angående de personer som tycker hon uppfostrar sin dotter fel att ”det inte är konstigt att de har åsikter, har man inte rest så mycket så”. Hm… WHAT?! Hon fortsätter med att säga att hon inte berörs av kritiken, för de som lägger sig i denna diskussion ”kan ju vara arbetslösa och outbildade”. Jag har (nästan) inga problem mammor som köper Balenciaga-väskor till sina elva-åriga döttrar, men det finns få saker som stör mig mer än personer som tror att de står över andra människor på grund av yrke, utbildning, resevana eller förmögenhet. Okej att Nathalie inspirerar sin dotter till att bli intresserad av mode, men jag hoppas verkligen inte att hon även för över en sådan människosyn på sina barn!

  (Självklart kan jag, eller Aftonbladet, ha missuppfattat Nathalie Schuterman.)

 11. Jag förstår hur alla Svenssons som tittar på det här programmet rynkar på näsan, för att hon ”växer upp för fort” osv. Samtidigt så är det ju hennes intresse, och hon kommer säkert att bli något inom modebranschen. Man måste inte leka med dockor bara för att man än ung.

  Samtidigt stör jag mig på Nathalie då hon verkar tycka att hon är bättre än alla andra. Hoppas bara att dottern inte blir likadan.

 12. Hon är ju unik och undarbar! Hon har som sin mor säger, ”växt upp med omgivningen omkring sig sedan hon föddes, av mycket mode”.

  Att chloé älskar fashion som hon själv uttrycker det som, är ju bara hur roligt som helst.

  Som du skriver, hobby som hobby i stort sett.
  Jag tycker att allas hobbys är värda att ta vara på som barn. Alla barn har sina intressen och ingen bör undvikas på något sätt.

  Underbart att hon är så modeintresserad och hon är ju ändå ungdomlig/barn. Hon klär sig ju efter sin ålder 😀

  kramkram/Sandra

 13. Jag håller med dig till 101% i den här frågan. Gillar din blogg annars, keep up the good work! 🙂

 14. De som gnäller på Natalie och Chloé är misslyckade avundsjuka fattiglappar.

 15. kreativt svar Carl.

  vi 20-någonting-tjejer som jobbar heltid idag har råd att unna oss designer kläder och väskor, skillnaden är att förstår värdet av det vi köper, till skillnad från barn som får allt de pekar på.

 16. Själva intresset är väl egentligen inte fel och ha som barn,finns det några regler som säger vad barn får ha för intressen ? Om det inte är något olagligt med det! Hoppas bara att tjejen ”är barn” litegrann också vid sidan av!